Pirmasis JAV miestas įveda vakcinacijos prievolę norintiems lankytis baruose ir restoranuose

Pirmasis JAV miestas – San Franciskas – nuo rugpjūčio 20 dienos į tam tikras viešąsias vietas įsileis tik nuo COVID-19 paskiepytus asmenis. Galimybės pateikti neigiamą koronaviruso testą nebus, ketvirtadienį kalbėdama su žurnalistais paskelbė šio Kalifornijos miesto merė London Breed.

San Franciskas nuo rugpjūčio 20 dienos į tam tikras viešąsias vietas įsileis tik nuo COVID-19 paskiepytus asmenis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
San Franciskas nuo rugpjūčio 20 dienos į tam tikras viešąsias vietas įsileis tik nuo COVID-19 paskiepytus asmenis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2021, 9:17 AM, atnaujinta Aug 13, 2021, 11:15 AM

Ši taisyklė pirmiausiai galios barų, restoranų, naktinių klubų, teatrų, taip pat sporto klubų lankytojams. Ji nebus taikoma jaunesniems nei 12 metų amžiaus vaikams, kurie kol kas negali būti skiepijami. Nuo spali 13 dienos ši nuostata galios ir atitinkamų įstaigų darbuotojams.

„Kodėl mes tai darome? Kad apsaugotume darbuotojus, vaikus, tuos, kurie negali skiepytis“, – kalbėjo merė. Kad miestas galėtų atsigauti po pandemijos ir suklestėti, „turime kovoje su COVID-19 pasinaudoti geriausiu metodu, ir tai yra vakcinacija“, pabrėžė L. Breed.

Iki šiol bent vieną vakcinos dozę yra gavę 77 proc. San Francisko gyventojų iš beveik 900 000. 71 proc. paskiepyti visiškai.

Dešimtys tūkstančių žmonių Niujorke pasiskiepijo už 100 dolerių atlygį

Milijoniniam JAV Niujorko miestui liepos pabaigoje paskelbus apie 100 dolerių (apie 85 eurų) atlygį tiems, kurie pasiskiepys nuo COVOD-19, pasiūlymu jau pasinaudojo apie 50 000 žmonių, ketvirtadienį pranešė meras Billas de Blasio, pavadindamas tai didele sėkme.

JAV prezidentas Joe Bidenas valstijas, rajonus ir bendruomenes visoje šalyje ragino imtis tokių paskatų.

8,5 mln. gyventojų turinčiame Niujorke, kuris praėjusį pavasarį buvo tapęs pandemijos epicentru, pilnai paskiepyta jau 73 proc. visų suaugusių žmonių.

JAV silpno imuniteto asmenims rekomenduojama skiepytis trečia vakcinos nuo COVID-19 doze

JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) ketvirtadienį pareiškė, kad organų recipientai ir kiti silpną imunitetą turintys asmenys gali gauti papildomą vakcinos nuo COVID-19 dozę, kad būtų geriau apsaugoti toliau plintant koronaviruso delta atmainai.

Šis FDA pareiškimas skirtas milijonams amerikiečių, kurie itin pažeidžiami dėl organų transplantacijos, tam tikrų vėžio formų ar kitų susirgimų. Analogiškos rekomendacijos galioja dar keliose valstybėse, tarp jų Prancūzijoje ir Izraelyje.

Vakcinoms sunkiau sužadinti imuninę sistemą, nuslopintą tam tikrų vaistų ar ligų, todėl tokiems pacientams skiepai ne visada užtikrina tokią pat apsaugą kaip sveikiems žmonėms. Nedidelės apimties tyrimai rodo, kad bent kai kuriais atvejais papildoma vakcinos dozė galėtų būti sprendimas.

„Tokiu būdu siekiama užtikrinti, kad mūsų labiausiai pažeidžiami žmonės... būtų geriau apsaugoti nuo COVID-19“, – sakė Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) direktorė Rochelle Walensky.

Svarbu pabrėžti, kad šis sprendimas liečia tik asmenis, priklausančius didelės rizikos grupei. Jai priskiriami maždaug 3 proc. suaugusių JAV gyventojų. Šios rekomendacijos nereiškia, kad papildoma doze bus skiepijami visi gyventojai.

Prancūzija nuo balandžio skatina silpnesnio imuniteto pacientus praėjus keturiems mėnesiams po antrojo skiepo susišvirkšti trečią dozę.

JAV sveikatos apsaugos pareigūnai dar nežino, ar vadinamosios papildomos dozės tikrai reikės visiems gyventojams ir jei taip – po kiek laiko bus reikalinga revakcinacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.