JAV už protestų malšinimą paskelbė sankcijų Kubos pareigūnams, kariniam daliniui

Jungtinės Valstijos penktadienį paskelbė naujų sankcijų aukšto rango Kubos pareigūnams ir vienam kariniam daliniui už protestų prieš vyriausybę malšinimą.

Kubos prezidentas Miguelis Diaz-Canelis.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Kubos prezidentas Miguelis Diaz-Canelis.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2021, 4:18 PM, atnaujinta Aug 14, 2021, 4:20 PM

Iždo departamentas nubaudė du Vidaus reikalų ministerijos pareigūnus ir „raudonųjų berečių“ karinį dalinį už jų vaidmenį malšinant pastarojo meto demonstracijas komunistų valdomoje saloje, kur šimtai žmonių atsidūrė kalėjimuose.

„Šiandienos veiksmu atkreipiamas dėmesys į kitus nusikaltėlius, atsakingus už Kubos žmonių raginimų siekti laisvės ir pagarbos žmogaus teisėms slopinimą“, – pareiškė Užsienio aktyvų kontrolės tarnybos (OFAC) direktorė Andrea Gacki.

Tai jau trečiasis JAV sankcijų raundas. Prezidentas Joe Bidenas yra įspėjęs, kad Vašingtonas imsis papildomų baudžiamųjų priemonių, jei Havana nesiims reikšmingų reformų.

Iždo departamentas anksčiau įvedė sankcijų Kubos policijai ir pažadėjo imtis tolesnių veiksmų prieš „toliau pažeidinėjančius taikių demonstrantų žmogaus teises“.

Kuba pareiškė protestą dėl naujausio JAV žingsnio, kaip ir dėl ankstesnių sankcijų.

„Tokios priemonės atspindi vyriausybės, įpratusios manipuliuoti ir meluoti, kad išlaikytų Kubos blokadą, dvejopus standartus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguezas, turėdamas omenyje nuo 1962 metų Vašingtono Kubai taikomą embargą.

Penktadienį į sankcijų sąrašus įtraukti Kubos vidaus reikalų ministerijos pareigūnai Romarico Vidalis Sotomayoras Garcia ir Pedro Orlando Martinezas Fernandezas bei Revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FAR) „raudonųjų berečių“ padalinys.

Tai reiškia, kad įšaldomas JAV esantis jų turtas ir uždraudžiami amerikiečių sandoriai su šiais subjektais ir asmenimis.

S. V. Sotomayoras Garcia vadovauja ministerijos, pasitelkusios pajėgas praėjusį mėnesį prasidėjusiems protestams malšinti, politiniam direktoratui, o P. O. Martinezas Fernandezas yra Nacionalinės revoliucinės policijos (PNR), jau anksčiau įtrauktos į sankcijų sąrašą kartu su FAR, politinio direktorato vadovas.

J. Bidenas yra sakęs, kad atidžiai stebi įvykius saloje. Vašingtonas ragina Havaną paleisti sulaikytus protestuotojus ir ieško būdų, kaip užtikrinti Kubos gyventojų prieigą prie interneto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.