Libane sprogus degalų cisterniniam automobiliui žuvo mažiausiai 28 žmonės

Libano šiauriniame Akaro regione sekmadienį sprogus degalų cisterniniam automobiliui mažiausiai 28 žmonės žuvo, pranešė Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnas Reda Moussawi.

Oficialioji Nacionalinė naujienų agentūra pranešė, kad sprogo kariuomenės konfiskuotas degalų cisterninis automobilis.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Oficialioji Nacionalinė naujienų agentūra pranešė, kad sprogo kariuomenės konfiskuotas degalų cisterninis automobilis.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-15 08:24, atnaujinta 2021-08-15 13:26

Raudonasis Kryžius iš pradžių buvo paskelbęs, kad per nelaimę šiauriniame Akaro regione esančiame Talile žuvo 20 žmonių.

Kaip pranešama, sprogimo aukomis tapo daug civilių, kurie norėjo nusipilti degalų iš talpyklos.

Dėl šios tragedijos liko perkrautos šalies gydymo įstaigos ir prasidėjo dingusiųjų paieškos operacija šalyje, jau besigrumiančioje su ekonomine krize ir rimtu degalų trūkumu, paralyžiavusiais ligonines bei sukeliančias ilgus elektros tiekimo trikdžius.

Oficialioji Nacionalinė naujienų agentūra (NNA) pranešė, kad sprogo kariuomenės konfiskuotas degalų cisterninis automobilis. Tokių veiksmų ginkluotosios pajėgos imasi, siekdamos neleisti tiekėjams kaupti degalų atsargas esant jų stygiui.

NNA pranešime nurodoma, kad sprogimas driokstelėjo po to, kai naktį susipešė „gyventojai, susirinkę aplink talpyklą nusipilti degalų“.

Pasak agentūros, kariai buvo palikę tą vietovę dar prieš peštynes ir sprogimą.

Kol kas neaišku, ar per sprogimą žuvo karių.

Libano kariuomenė sekmadienį pranešė, kad tarp dešimčių sužeistųjų yra karių.

Iš Akaro kilusi Marwa al Sheikh apyaušriu palydėjo savo 23 metų brolį Ismailą į nudegimų gydymo punktą Beirute; jų šalyje yra tik du.

Šį jauną vyrą priimti atsisakė daugelis ligoninių šalies šiaurėje, nes negalėjo suteikti jam pagalbos dėl rankos ir kojų sužeidimų, patirtų per sprogimą.

„Naktį mums buvo pranešta, kad kariuomenė dalina degalus,.. todėl žmonės suplūdo, kad nusipiltų jo į plastikinius kanistrus... tiesiai iš cisternos“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo M. al Sheikh.

„Dauguma ten buvusių žmonių teigė, kad kažkas ant žemės numetė žiebtuvėlį“ ir sukėlė gaisrą, dėl kurio netrukus nugriaudėjo sprogimas, pridūrė ji.

„Negalime nustatyti jų tapatybės“

Georges'as Kettaneh iš Raudonojo Kryžiaus Libano skyriaus vietinei žiniasklaidai sakė, kad tarnybos gavo pranešimus apie sprogimą kiek prieš 2 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Jis perspėjo, kad dėl tragedijos su dideliu krūviu susidurs nudegimų centras Geitavio ligoninėje Beirute, taip pat kitos specializuotos įstaigos šiauriniame Tripolio mieste.

Akaro ligoninės darbuotojas Yassine'as Metlejas pranešė, kad į jo įstaigą buvo nugabenta mažiausiai septyni kūnai ir dešimtys nudegimų patyrusių asmenų.

„Lavonai yra taip apdegę, kad negalime nustatyti jų tapatybės, – AFP sakė medicinos darbuotojas. – Kai kurie liko be veidų, kiti – rankų.“

Anot jo, ligoninei teko atsisakyti priimti daugumą sužeistųjų, nes joje nėra reikiamos įrangos sunkiems nudegimams gydyti.

Nudegimų centras Salamo (Taikos) ligoninėje Tripolyje nespėja dorotis su pacientų antplūdžiu ir buvo priverstas daugelio jų neįsileisti.

Geitavio deginimų centras taip pat sunkiai dorojosi su krūviu.

„Nudegimai yra labai stiprūs... jiems apdegęs beveik visas kūnas“, – sakė vienas iš ten dirbančių gydytojų.

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Hamadas Hassanas liepė šalies ligoninėms „priimti sužeistuosius... ministerijos sąskaita ir nedvejojant“.

Libanas, besigrumiantis su finansų krize, kurią Pasaulio bankas vadina vienų rimčiausių visame pasaulyje nuo XIX amžiaus 6-ojo dešimtmečio, susiduria su sparčiai augančiu skurdo lygiu, smunkančiu nacionalinės valiutos kursu ir didžiuliu kuro stygiumi.

Libaniečių kariuomenė šeštadienį pranešė konfiskavusi tūkstančius litrų benzino ir dyzelino, kuriuos platintojai kaupė šalies degalinėse.

Dėl degalų trūkumo daugelis gyventojų elektrą gali vartoti tik dvi valandas per parą, o kelios ligoninės neseniai perspėjo, kad joms gali tekti užsidaryti dėl nuolat nutrūkstančio energijos tiekimo.

Beiruto Amerikos universiteto medicinos centras (AUBMC), laikomas šalies geriausia privačia ligonine, pranešė užsidarysiantis iki pirmadienio ryto, jei negaus pakankamai dyzelino elektros generatoriams.

Įstaiga įspėjo, kad tokiu atveju gali mirti šimtai žmonių.

Dingusiųjų paieškos

NNA duomenimis, šimtai Akaro gyventojų suplūdo į sprogimo vietą, kurią sekmadienį paryčiais kordonu buvo apsupusios ginkluotosios pajėgos.

Kariai ir gelbėtojai naršė tą teritoriją, ieškodami dingusiųjų ir sužeistųjų, nurodė naujienų agentūra.

Libano prezidentas Michelis Aounas paragino ištirti sprogimą nulėmusias aplinkybes.

Nelaimė Akare įvyko nepraėjus nė dviem savaitėms po to, kai libaniečiai paminėjo pirmąsias praėjusią vasarą Beiruto uoste nugriaudėjusio didžiulio sprogimo, pareikalavusio per 200 gyvybių, metines.

2020 metų rugpjūčio 4 dieną susprogus nesaugiai laikytoms amonio nitrato trąšų atsargoms dalis sostinės tapo panaši į karo zoną.

Praėjus metams po to įvykio joks pareigūnas dar nepatrauktas atsakomybėn.

Nepaisant ekonomikos krizės, šalyje dėl politinių kivirčų dar nesuformuota nauja vyriausybė, kuri pakeistų po sprogimo Beirute atsistatydinusį ankstesnį ministrų kabinetą.

Tarptautiniai aukotojai pažadėjo išskirti šimtus milijonų JAV dolerių humanitariniams tikslams, tačiau šių lėšų pervedimas Libanui priklauso nuo reformas vykdyti pasiruošusios vyriausybės suformavimo, taip pat nuo derybų su Tarptautiniu valiutos fondu atnaujinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.