Už didžiulius protestus atsakinga Honkongo grupė paskelbė išsiformuojanti

Honkonge prieš dvejus metus didžiulius demokratijos šalininkų protestus organizavusi grupė sekmadienį pranešė, kad išsiformuoja, Pekinui stengiantis užgniaužti bet kokias nepaklusnumo apraiškas mieste.

Pilietinis žmogaus teisių frontas (CHRF) buvo svarbi jėga rengiant masines demonstracijas, krėtusias Honkongą daugelį mėnesių 2019 metais.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Pilietinis žmogaus teisių frontas (CHRF) buvo svarbi jėga rengiant masines demonstracijas, krėtusias Honkongą daugelį mėnesių 2019 metais.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 15, 2021, 11:00 AM, atnaujinta Aug 15, 2021, 11:02 AM

Pilietinis žmogaus teisių frontas (CHRF) buvo svarbi jėga rengiant masines demonstracijas, krėtusias Honkongą daugelį mėnesių 2019 metais.

Tačiau grupė pareiškė nebeturinti ateities dėl Pekino vėlesnių žingsnių susidorojant su demokratijos šalininkais ir dėl faktiškai įvesto draudimo protestuoti.

„Pilietinė visuomenė susiduria su precedento neturinčiu rimtu iššūkiu“, – pranešime, kuriame buvo paskelbta apie grupės iširimą, rašė CHRF.

Pasak organizacijos, jos 1,6 mln. Honkongo dolerių (174 tūkst. eurų) turtas bus paaukotas „tinkamoms grupėms“.

2019 metų protestai prasidėjo kilus nepasitenkinimui dėl itin nepopuliaraus įstatymo projekto, kuriuo pusiau autonominiame mieste buvo ketinama įteisinti ekstradiciją į autoritarinę Kinijos žemyninę dalį.

Tačiau per mitingus netrukus pasigirdo raginimai suteikti piliečiams daugiau demokratijos ir patraukti atsakomybėn policiją, pareigūnams išvaikius didžiules minias ašarinėmis dujomis ir guminėmis kulkomis.

2002 metais įkurtas CHRF pasisakydavo už nesmurtinius metodus ir į gatves reguliariai išvesdavo šimtus tūkstančių žmonių.

Kai kuriais vertinimais, tam tikrose demonstracijose 7,3 mln. gyventojų turinčiame mieste dalyvaudavo daugiau nei milijonas žmonių.

Tačiau sąmoningai aiškių lyderių neturėjęs prodemokratinis judėjimas tapdavo vis radikalesnis, intensyvėjant susirėmimams tarp policijos bei mažesnių grupių aršiau nusiteikusių ir neretai jaunų protestuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.