JT ragina priverstinai negrąžinti afganistaniečių į jų šalį

Jungtinės Tautos antradienį paragino šalis uždrausti bet kokį priverstinį afganistaniečių sugrąžinimą į jų šalį, kur valdžią netikėtai žaibiškai perėmus Talibanui Kabule kilo gyventojų panika.

Dar iki pastarųjų dienų chaoso Afganistane nuo metų pradžios daugiau kaip 550 tūkst. afganistaniečių dėl konflikto<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dar iki pastarųjų dienų chaoso Afganistane nuo metų pradžios daugiau kaip 550 tūkst. afganistaniečių dėl konflikto<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2021, 5:07 PM, atnaujinta Aug 17, 2021, 6:36 PM

JT pabėgėlių reikalų agentūra (UNHCR) pranešė paskelbusi rekomendaciją nesugrąžinti asmenų į Afganistaną ir tvirtino, kad jokie Afganistano piliečiai neturėtų būti verčiami sugrįžti į šią šalį. Rekomendacija taikoma ir prieglobsčio prašytojams, kurių prašymai jau buvo atmesti.

„Didelėse šalies dalyse sparčiai pablogėjus saugumo ir žmogaus teisių padėčiai, klostantis humanitarinei kritiškai padėčiai, UNHCR ragina valstybes sustabdyti priverstinį Afganistano piliečių, dėl kurių anksčiau nuspręsta, kad tarptautinės apsaugos nereikia, sugrąžinimą“, – Ženevoje žurnalistams sakė agentūros atstovė Shabia Mantoo.

Ji sveikino virtinės Europos šalių jau priimtus sprendimus sustabdyti visas deportacijas į Afganistaną, ir išreiškė viltį, kad šiuo pavyzdžiu netrukus paseks ir kitos valstybės.

Dešimtys tūkstančių žmonių bando pabėgti iš Afganistano nuo prognozuojamo griežto islamistų valdymo kontrolę perėmus Talibanui ar baimindamiesi tiesioginio keršto už pastaruosius du dešimtmečius valdžiusios JAV remtos vyriausybės palaikymą.

„Realus pavojus“

Dar iki pastarųjų dienų chaoso Afganistane nuo metų pradžios daugiau kaip 550 tūkst. afganistaniečių dėl konflikto ir nesaugumo paliko savo namus ir pasitraukė į kitas šalies vietas, sakė Sh. Mantoo.

„Nors kol kas tik nedaug civilių nereguliariai bėgo į... kaimynines šalis, padėtis toliau sparčiai rutuliojasi“, – pabrėžė ji.

Talibanas siekia patikinti tarptautinę bendriją, kad afganistaniečiams nėra ko jų bijoti, bet JT išreiškė didelį susirūpinimą dėl civilių, ypač moterų ir mergaičių, taip pat žmonių, siejamų su Afganistano vyriausybe, tarptautinėmis organizacijomis ar karinėmis pajėgomis, teisių pažeidimų pavojaus.

„Raginame tarptautinę bendriją suteikti visą įmanomą paramą tiems, kam gali būti iškilęs realus pavojus“, – žurnalistams sakė JT žmogaus teisių komisarės biuro atstovas Rupertas Colville'is.

Jis taip pat paragino Talibaną gerbti pažadus dėl įtraukios vyriausybės ir leidimo moterims bei mergaitėms dirbti ir eiti į mokyklą.

„Bus labai atidžiai stebima, ar jie (Talibano pažadai) bus ištesėti“, – sakė jis ir paragino Talibaną „veiksmais, o ne vien žodžiais parodyti, kad atsižvelgiama į nuogąstavimus dėl daugybės įvairiausių žmonių saugumo“.

JAV apgyvendins evakuotus afganistaniečius savo kariniuose objektuose

JAV rengia planus tūkstančius evakuotų afganistaniečių laikinai apgyvendinti trijuose savo kariniuose objektuose, pranešė vienas aukšto rango gynybos pareigūnas.

Tūkstančiai afganistaniečių, dirbusių amerikiečiams vertėjais ar kitaip jiems padėjusių, taip pat jų šeimų narių siekia žūtbūt išvykti iš Afganistano, praeitą savaitgalį žlugus vyriausybei ir Talibanui perėmus šalies kontrolę. Talibanas Afganistane žaibiškai įsigalėjo artinantis JAV pajėgų išvedimo terminui rugpjūčio 31-ąją.

Pentagono atstovas Johnas Kirby antradienį sakė, kad kariniuose objektuose gali būti apgyvendinta iki 22 tūkst. afganistaniečių. Konkrečių vietų jis nenurodė.

J. Kirby transliuotojo ABC laidai „Good Morning America“ sakė, kad JAV Gynybos ir Valstybės departamentai drauge stengiasi kuo greičiau evakuoti kuo daugiau amerikiečių ir afganistaniečių.

Pasak J. Kirby, šiuo metu į Afganistaną vykstantys keli tūkstančiai JAV karių artimiausias porą savaičių padės evakuoti žmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.