Lenkija žada ES uždaryti kontroversišką teisėjų drausminimo kolegiją

Lenkija pažadėjo Europos Sąjungai uždaryti už teisėjų drausminimą atsakingą Aukščiausiojo Teismo kolegiją, atsidūrusią Varšuvos ir Briuselio ginčo centre.

Lenkija pažadėjo Europos Sąjungai uždaryti už teisėjų drausminimą atsakingą Aukščiausiojo Teismo kolegiją.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Lenkija pažadėjo Europos Sąjungai uždaryti už teisėjų drausminimą atsakingą Aukščiausiojo Teismo kolegiją.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2021, 2:25 PM

Lenkų vyriausybė antradienį pranešė, kad išvakarėse išsiuntė Europos Komisijai laišką, suėjus galutiniam terminui informuoti šią bloko struktūrą apie Drausmės bylų kolegijos likimą. Bendrijos aukščiausios instancijos teismas yra nutaręs, kad ši institucija pakerta teisėjų nepriklausomumą ir pažeidžia ES teisę.

Skelbdama apie sprendimą likviduoti kolegiją, lenkų vyriausybė pabrėžė, kad būtina rasti būdą bausti įstatymus pažeidžiančius ar kitaip savo padėtimi piktnaudžiaujančius teisėjus. Ministrų kabinetas pažadėjo rasti sprendinį, tęsdamas teismų sistemos reformą.

Vyriausybė taip pat pareiškė, kad Lenkijos įstatymai yra viršesni už ES teisę – tai yra dar vienas klausimas, didinantis įtampą tarp 27 narių Bendrijos ir penktos pagal gyventojų skaičių valstybės narės Lenkijos.

Į valdžią 2015 metais atėję Lenkijos konservatoriai taip pertvarkė šalies teismų sistemą, kad valdantieji įgijo naujų įgaliojimų kontroliuojant teismus ir skiriant teisėjus.

Tokie veiksmai išprovokavo griežtą ES kritiką ir įspėjimus – Bendrija mano, kad daugelis pakeitimų pažeidžia demokratinį valdžių atskyrimo principą.

Europos Komisija liepė Lenkijai iki pirmadienio pateikti atsakymą dėl numatomų priemonių drausminimo kolegijos atžvilgiu, grasindama kitu atveju paskelbti finansinių sankcijų Varšuvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.