Talibanas skelbia „visuotinę amnestiją“ vyriausybės pareigūnams

Talibanas antradienį paskelbė „visuotinę amnestiją“ visiems vyriausybės pareigūnams ir paragino juos sugrįžti į darbą, praėjus dviem dienoms nuo valdžios perėmimo.

Talibanas antradienį paskelbė „visuotinę amnestiją“ visiems vyriausybės pareigūnams.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Talibanas antradienį paskelbė „visuotinę amnestiją“ visiems vyriausybės pareigūnams.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2021, 8:47 AM, atnaujinta Aug 17, 2021, 6:18 PM

„Visiems buvo paskelbta visuotinė amnestija,.. todėl turėtumėte pradėti savo įprastą gyvenimą visiškai pasitikėdami“, – sakoma Talibano pareiškime.

Be to, Talibanas paragino moteris prisijungti prie naujos vyriausybės, mėginamas nuraminti nerimaujantį Kabulo miestą, kur išvakarėse tvyrojo chaosas žmonėms mėginant per oro uostą pabėgti nuo talibų valdžios.

Tokie pareiškimai, padaryti Talibano kultūros komisijos nario Enammullah Samangani, yra pirmieji federalinio lygio nurodymai, paskelbti po intensyvaus kovotojų antpuolio visoje šalyje.

Nors iš Kabulo negaunama pranešimų apie rimtus teisių pažeidimo atvejus ar susirėmimus, daugelis gyventojų lieka namuose bijodami išeiti į lauką, sukilėliams paleidus kalinius iš kalėjimų ir apiplėšus ginklų sandėlius.

Vyresnės kartos dar atsimena talibų itin konservatyvias islamistines pažiūras: per jų valdymą iki JAV vadovaujamos invazijos, surengtos po 2001 metų rugsėjo 11 atakų Amerikoje, Afganistane, be kita ko, buvo taikomos tokios griežtos bausmės kaip užmėtymas akmenimis, galūnių kapojimas ir viešos egzekucijos.

„Islamo emyratas nenori, kad moterys taptų aukomis, – pareiškė E. Samangani, pavartodamas kovotojų sugalvotą Afganistano pavadinimą. – Jos turėtų būti vyriausybės struktūroje pagal šariatą.“

Jis pridūrė: „Vyriausybės struktūra nėra visiškai aiški, tačiau, remiantis patirtimi, tai turėtų būti visiškai islamiška vadovybė ir visos pusės turėtų prisijungti.“

Tuo metu Raudonojo Kryžiaus tarptautinis komitetas pranešė, kad per kautynes visame Afganistane buvo sužeisti tūkstančiai žmonių.

Saugumo pajėgos ir politikai nesipriešindami atidavė savo provincijas ir bazes, tikriausiai manydami, kad du dešimtmečius trukęs Vakarų eksperimentas pertvarkant Afganistaną neišliks sugrįžtant Talibanui. Paskutiniai amerikiečių kariai turėtų pasitraukti iš šalies iki šio mėnesio pabaigos.

„Pasaulis su sunkia širdimi ir dideliu nerimu stebi įvykius Afganistane“, – pareiškė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.