Talibano atstovas: karas Afganistane baigtas, visiems suteikiama malonė

Talibanas antradienį pareiškė, kad karas Afganistane baigtas ir kad visiems islamistų judėjimo oponentams bus suteikta malonė.

 Islamistų atstovas spaudai Zabihullah Mujahidas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Islamistų atstovas spaudai Zabihullah Mujahidas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2021, 8:35 PM

„Karas baigėsi... [Talibano lyderis] visiems suteikė malonę“, – islamistų atstovas spaudai Zabihullah Mujahidas sakė per pirmą spaudos konferenciją, surengtą šio judėjimo nuo praeito savaitgalio, kai kovotojai užgrobė valdžią, nuvertę Vakarų šalių remiamą vyriausybę.

„Esame įsipareigoję leisti moterims dirbti, vadovaujantis islamo principais“, – pridūrė Z. Mujahidas.

Talibano vyriausiojo lyderio pavaduotojas mula Abdul Ghani Baradaras, vienas iš judėjimo įkūrėjų, anksčiau antradienį iš Kataro atvyko į Kandaharą, buvusią talibų sostinę Afganistano pietuose.

Z. Mujahidas sakė, kad Talibanas greitai suformuos vyriausybę, bet nepateikė beveik jokių detalių apie jos galimą sudėtį, tik užsiminė, jog islamistais „sujungs visas šalis“.

„Visiems priešingoje pusėje yra atleista – nuo A iki Z, – teigė jis. – Mes nesieksime keršto.“

Paklaustas, kuo dabartinis Talibano judėjimas skiriasi nuo islamistų režimo, nuversto prieš 20 metų, atstovas atsakė: „Jeigu šis klausimas dėl ideologijos ir tikėjimo – tuomet jokio skirtumo nėra... Tačiau jeigu vertiname jį pagal patirtį, brandą ir įžvalgą – neabejotina, kad esama daug skirtumų.“

„Šiandienos žingsniai teigiamai skirsis nuo ankstesnių žingsnių“, – pridūrė jis.

Talibai žada neatimti iš moterų galimybės mokytis ir dirbti

Talibanas pažadėjo neatimti iš Afganistano moterų teisės įgyti išsilavinimą, įskaitant universitetinį, ir dirbti, antradienį pranešė televizija „Sky News, cituodama judėjimo atstovą Suhailą Shaheeną.

„Mūsų politika aiški: jos gali turėti galimybę įgyti išsilavinimą ir dirbti. Bet jos galės užimti tas pareigas, kurios joms numatytos šariato įstatymais“, – pažymėjo S. Shaheenas.

Pasak jo, Afganistane „toliau dirba tūkstančiai mokyklų“.

Talibų atstovas taip pat pareiškė, kad moterų bus reikalaujama nešioti hidžabą, nebūtinai uždengiantį veidą. Burka, visiškai dengianti kūną ir veidą, su tankiu tinkleliu akių zonoje, esą nebus privaloma.

„Tai ne mūsų, o islamo taisyklės. Jos egzistuoja dėl moterų saugumo“, – pažymėjo atstovas.

Nuo 1996 iki 2001 metų, kai Talibanas praėjusį kartą valdė Afganistaną, moterys šioje šalyje neturėjo teisės be artimo giminaičio vyro išeiti iš namų. Griežti suvaržymai moterims galiojo ir švietimo, įsidarbinimo srityse. Per pirmą Talibano valdymo laikotarpį taip pat buvo uždarytos mergaičių mokyklos. Už taisyklių pažeidimus moterys galėjo būti baudžiamos.

Praėjusią savaitę Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra (UNHCR) išreiškė itin didelį susirūpinimą Afganistano mergaičių ir moterų likimu. Agentūros duomenimis, maždaug 80 proc. iš beveik ketvirtadalio milijono afganistaniečių, nuo gegužės pabaigos priverstų palikti savo namus, yra moterys ir vaikai.

Antradienį Talibanas pirmą kartą nuo valdžios perėmimo užsiminė, kad šįkart jiems valdant burka – nuo galvos iki kojų kūną dengiantis drabužis – moterims viešose vietose nebus privaloma, kaip buvo 1996–2001 metais.

„Burka nėra vienintelis hidžabas,... yra įvairių hidžabo formų, ne vien burka“, – „Sky News“ sakė Talibano politinio biuro Dohoje atstovas S. Shaheenas.

Jis nepatikslino, kokių tipų hidžabai bus priimtini Talibanui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.