Honkonge dėl „terorizmo propagavimo“ areštuoti 4 studentai

Honkonge trečiadienį dėl „terorizmo propagavimo“ areštuoti keturi studentų lyderiai iš svarbiausio miesto universiteto, pranešė policija.

Honkonge trečiadienį dėl „terorizmo propagavimo“ areštuoti keturi studentų lyderiai iš svarbiausio miesto universiteto.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Honkonge trečiadienį dėl „terorizmo propagavimo“ areštuoti keturi studentų lyderiai iš svarbiausio miesto universiteto.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2021, 12:09 PM, atnaujinta Aug 18, 2021, 12:11 PM

Honkongo nacionalinio saugumo policijos aukšto rango pareigūnas Steve'as Li sakė, kad studentų lyderiai areštuoti dėl prieštaringai vertinamo studentų sąjungos pareiškimo apie praėjusį mėnesį pavienio užpuoliko įvykdytą išpuolį prieš policininką.

„Šiandien areštuoti keturi 18–20 metų vyrai; jie yra studentų sąjungos ir studentų sąjungos tarybos nariai“, – žurnalistams sakė S. Li.

Liepos 1 dieną užpuolikas judriame parduotuvių rajone peiliu sužeidė policijos pareigūną ir nusižudė. Pareigūnai incidentą pavadino „vidaus terorizmo“ aktu.

Netrukus po to Honkongo universiteto (HKU) studentų sąjunga paskelbė pareiškimą ir jame išreiškė „didelį liūdesį“ dėl užpuoliko mirties bei dėkingumą už jo „auką“.

Pareiškimas buvo įvertintas itin prieštaringai, nors sąjunga jį atsiėmė ir atsiprašė dėl jo formuluočių.

„Juo buvo gražinamas, racionaliai aiškinamas, liaupsinamas terorizmas ir išpuolis nesirenkant [taikinio], skatinami savižudiški veiksmai“, – trečiadienį reporteriams sakė S. Li.

Praėjusį mėnesį policija atliko kratas HKU studentų sąjungos biuruose, universiteto miestelio televizijoje ir paskutinio kurso studentų biure.

HKU vadovybė taip pat uždraudė studentų sąjungos tarybos nariams rodytis universiteto miestelyje.

Už terorizmo propagavimą pagal Honkongo nacionalinio saugumo įstatymą gali būti skirta įkalinimo iki 10 metų bausmė. Pagal šį įstatymą, kurį pernai miestui primetė Pekinas, reaguodamas į prieš dvejus metus vykusius didžiulius ir neretai smurtinius demokratijos šalininkų protestus, daug oficialiajai linijai prieštaraujančių dalykų greit buvo pradėti laikyti nusikaltimu.

Įstatyme kalbama apie veiksmus, laikomus ardomąja veikla, raginimais atsiskirti, terorizmu ir susimokymu su užsienio jėgomis.

Pagal nacionalinio saugumo įstatymą jau areštuota per 130 žmonių, tarp jų daug demokratijos aktyvistų, dažniausiai apkaltinus juos raginimais atsiskirti ar ardomąja veikla dėl jų politinių pažiūrų reiškimo.

Kaltinimai terorizmu pateikiami retai.

Nacionalinio saugumo įstatymas Honkonge derinamas su oficialia „nepatriotiškų“ elementų valymo kampanija.

Per vienus pastaruosius metus po pareigūnų tyrimų buvo paleista daugiau kaip 30 profesinių ir politinių grupių. Trečiadienį apie savo užsidarymą paskelbė fondas „612 Humanitarian Relief Fund“, įkurtas siekiant remti protestuojančius demokratijos šalininkus.

Prokiniška žiniasklaida „612 Humanitarian Relief Fund“ vadino „lėšų rinkimo platforma riaušininkams“ ir skelbė, kad ji turi būti „eliminuota“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?