JAV kariuomenė jau evakavo iš Afganistano per 3 200 žmonių Vokietijos vyriausybė leido pasiųsti į Afganistaną iki 600 karių

JAV kariuomenė jau evakavo iš Afganistano daugiau kaip 3 200 žmonių, iš jų 1 100 – per antradienį, pranešė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

Po įvykių Afganistane evakuojami žmonės.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
Po įvykių Afganistane evakuojami žmonės.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2021, 6:34 AM, atnaujinta Aug 18, 2021, 5:38 PM

„Šiandien per 13 JAV kariuomenės skrydžių evakuota maždaug 1 100 JAV piliečių, JAV nuolatinių gyventojų ir jų šeimų“, – nurodė tas pareigūnas.

„Dabar, kai nustatėme srautą, tikimės, kad šie skaičiai didės“, – pridūrė jis.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas taip pat sakė, kad iki šiol į JAV buvo perkelta beveik 2 000 „specialiųjų imigrantų“ iš Afganistano.

Vokietijos vyriausybė leido pasiųsti į Afganistaną iki 600 karių

Vokietijos vyriausybė trečiadienį paskelbė leidusi pasiųsti į krizės ištiktą Afganistaną iki 600 karių, turinčių padėti evakuoti piliečius.

„Vyriausybė nusprendė suteikti leidimą ginkluotai Bundesvero misijai Afganistane evakuoti piliečius“, – Berlyne žurnalistams sakė ministrų kabineto atstovas Steffenas Seibertas.

Tokie įgaliojimai galios iki rugsėjo 30 dienos, kai juos patvirtins Bundestagas. Pasak S. Seiberto, tai turėtų įvykti „kaip įmanoma greičiau“.

Pentagonas tiria afganistaniečių žūties Kabulo oro uoste atvejus

JAV oro pajėgos antradienį pranešė siekiančios išsiaiškinti, kiek civilių Kabulo oro uoste žuvo bandydami užlipti ir išsilaikyti ant išskrendančio lėktuvo, kilus chaosui dėl Talibano priartėjimo prie Afganistano sostinės.

Tyrėjai studijuoja medžiagą, kurioje, regis, matyti mažiausiai du afganistaniečiai, nukrentantys nuo pirmadienį pakilusio transportinio lėktuvo C-17, taip pat vaizdus ir įrašus socialinėje žiniasklaidoje, susijusius su kitomis galimomis aukomis, sakė atstovė Ann Stefanek.

Ji patvirtino, kad taip pat tiriami žmogaus palaikai, rasti to lėktuvo važiuoklės kameroje lėktuvui nutūpus Katare.

Patikrinimas „bus nuodugnus, kad gautume faktų apie šį tragišką incidentą“, sakė atstovė. „Užjaučiame žuvusiųjų šeimas“, – sakoma jos pareiškime.

A. Stefanek nenurodė bendro žuvusių ir sužeistų žmonių skaičiaus.

Vaizdo medžiaga rodo, kad šimtai žmonių bėgo šalia kilimo taku Kabulo tarptautiniame oro uoste važiavusio didžiulio lėktuvo ir ropštėsi ant jo.

A. Stefanek sakė, kad lėktuvas buvo atgabenęs įrangos, reikalingos civilių amerikiečių ir afganistaniečių evakuacijai iš Afganistano.

„Įgulai dar nespėjus iškrauti krovinio, orlaivį apsupo šimtai civilių afganistaniečių, įsibrovusių per oro uosto užtvaras, – nurodė ji. – Susidūrusi su sparčiai prastėjančia saugumo situacija aplink orlaivį, C-17 įgula nusprendė kuo greičiau išskristi iš aerodromo.“

Baimindamasi pabėgėlių iš Afganistano antplūdžio Turkija stiprina sienų apsaugą

Turkija, baimindamasi naujos pabėgėlių krizės, siunčia papildomų pajėgų sienos su Iranu apsaugai sustiprinti ir užkirsti kelią galimam pabėgėlių iš Afganistano antplūdžiui, šioje šalyje valdžią užgrobus Talibanui.

Atvykėlių jau yra pagausėję – prieš kelias savaites ar mėnesius iš savo šalies pabėgę afganistaniečiai pasiekia per kalnuotas teritorijas einančią Turkijos sieną po ilgos kelionės per Iraną. Naujienų agentūros AP netoli sienos sutikta viena afganistaniečių grupė sakė, kad jie dezertyravo iš Afganistano kariuomenės ir pabėgo iš savo šalies, intensyvėjant Talibano puolimui.

„Atvykome iš būtinybės. Talibanas užpuolė mūsų šalį, ir dabar jie ją kontroliuoja. Tikimės, kad Turkijos vyriausybė [mus priims]“, – sakė vienas iš atvykėlių, vardu Ferozas Seddiqi. Pabėgėliai aiškino, kad norėdami pasiekti Turkiją turėjo perkopti kalnagūbrį, kęsti troškulį ir alkį.

Kitas grupės narys Nesaras Ahmadas sakė, kad pakeliui taip pat nukentėjo nuo plėšikų, atėmusių iš jų pinigus ir mobiliuosius telefonus.

Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano vyriausybė nesureikšmino opozicijos partijų perspėjimų dėl galinčio smarkiai padidėti migrantų iš Afganistano srauto ir kritikos dėl atsakomųjų veiksmų. Šią savaitę prezidentas pripažino, kad Turkijai gresia nauja pabėgėlių iš Afganistano banga, ir sakė, kad jos vyriausybė bendradarbiaus su Pakistanu, mėgindama paskatinti stabilizaciją kario nuniokotoje šalyje.

Turkų gynybos ministras Hulusi Akaras sakė, kad prie sienos su Iranu siunčiama daugiau karių ir kad šiuo metu jau baigiama statyti pasienio tvora.

Turkijoje šiuo metu yra apie 4 mln. migrantų, daugiausiai pabėgėlių iš Sirijos, pasitraukusių nuo jų šalyje vykstančio pilietinio karo. Gyventojų nusistatymas prieš imigrantus jau dabar yra didelis šalyje, taip pat patiriančioje rūpesčių dėl ekonomikos, įskaitant nedarbą, paaštrintų koronaviruso pandemijos.

Socialiniuose tinkluose pastaraisiais mėnesiais paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti grupės jaunų vyrų, esą atvykusių į Turkiją iš Irano. Kai kurios žiniasklaidos priemonės pranešė, kad kiekvieną dieną sieną su Iranu kerta iki tūkstančio migrantų.

Opozicijos partijos ragino vyriausybę „susigrąžinti sienų kontrolę“ ir užkirsti kelią naujai migracijos bangai.

Jos taip pat ragino nesudarinėti jokių naujų susitarimų su Vakarų šalimis dėl migrantų grąžinimo, kokį Ankara 2016 metais sudarė su Europos Sąjunga. Pagal šią sutartį Ankara įsipareigojo suvaržyti į Europą plūstančių migrantų srautą, o Bendrija, be kita ko, pažadėjo skirti Turkijai milijardus eurų sirų pabėgėlių išlaikymui.

Pagrindinė opozicijos partija taip pat tvirtino, kad R. T. Erdoganas sudarė slaptą susitarimą su JAV prezidentu Joe Bidenu, kad Turkija priims su amerikiečių pajėgomis bendradarbiavusius afganistaniečius. JAV ambasada Ankaroje trečiadienį paskelbė pareiškimą, kad tokie teiginiai „neturi jokio pagrindo“.

H. Akaras, sekmadienį nuvykęs apžiūrėti sienos su Iranu, sakė, kad nuo šių metų pradžios Turkija apgręžė maždaug 62 tūkst. šią sieną mėginusių kirsti žmonių.

„Intensyvinsime savo pastangas ir stiprinsime supratimą, kad mūsų sienos yra nepereinamos“, – pabrėžė ministras.

Vyriausybei artimas laikraštis „Yeni Safak“ pranešė, kad prie sienos su Iranu jau pastatyta 155 km tvoros, kurios bendras ilgis bus 241 kilometras. Pasienyje taip pat planuojama pastatyti beveik 200 apsaugos bokštų, kuriuose bus sumontuota stebėjimo įranga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.