Rusijos policija kaltinama naktį aplankius A. Navalno šalininkus nutekėjus jų duomenims

Viena žmogaus teisių organizacija ir kalinamo rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno rėmėjai trečiadienį apkaltino Maskvos policiją naktį apsilankius jo eilinių šalininkų namuose, internete pasirodžius nutekintai duomenų bazei su jų asmenine informacija.

Pastaraisiais mėnesiais A. Navalno organizacijos ir tinklapiai susidūrė mažiausiai su vienu dideliu duomenų nutekėjimo incidentu.<br>123rf nuotr.
Pastaraisiais mėnesiais A. Navalno organizacijos ir tinklapiai susidūrė mažiausiai su vienu dideliu duomenų nutekėjimo incidentu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2021, 2:46 PM, atnaujinta Aug 18, 2021, 2:48 PM

Pastaraisiais mėnesiais A. Navalno organizacijos ir tinklapiai susidūrė mažiausiai su vienu dideliu duomenų nutekėjimo incidentu. Antradienį vietos žiniasklaida pranešė, kad susirašinėjimo platformoje „Telegram“ ir rusiškame „tamsiajame internete“ pradėjo plisti opozicionieriaus šalininkų vardai, elektroninio pašto adresai ir darbo vietų pavadinimai.

Trečiadienį nepriklausomas stebėtojas „OVD-Info“ informavo, kad Maskvos policija naktį aplankė „mažiausiai 20“ žmonių, registravusių savo vardus A. Navalno svetainėse ar rėmusių piniginėmis aukomis jo iniciatyvas.

Stebėtojas nurodė, kad pareigūnai „reikalavo pasiaiškinti dėl aukų“, domėjosi, kodėl šių asmenų vardai yra duomenų bazėje. Pasak „OVD-Info“, vienas žmogus pranešė, kad policija paprašė jo parašyti A. Navalnui nepalankų pareiškimą dėl „neteisėto asmeninių duomenų perdavimo“.

Žurnalistas ir aktyvistas Ilja Azaras feisbuke parašė, kad jo namai yra viena iš vietų, kur apsilankė policija. Tuo metu artimas A. Navalno bendražygis Leonidas Volkovas pareiškė, kad pareigūnai per šį „teroro aktą“ apsilankė „keliomis dešimtimis“ adresų.

Policininkai įsiveržė „naktį, tuo pat metu grasindami ir lauždami duris, kad visi šimtai tūkstančiai šalininkų Maskvoje jaustųsi kuo nepatogiau“, „Telegram“ parašė L. Volkovas.

Vidaus reikalų ministerija kol kas nesureagavo į naujienų agentūros AFP prašymus pakomentuoti situaciją.

Balandį kitas svarbus A. Navalno bendražygis, Ivanas Ždanovas, patvirtino, jog duomenų bazė, kurioje buvo informacijos apie opozicionieriaus šalininkus, buvo nutekinta, ir kitą mėnesį dėl to apkaltino vieną buvusį sąjungininką. Pastarasis savo kaltę paneigė.

A. Navalnas vasarį buvo pasiųstas už grotų, vos sugrįžęs iš Vokietijos, kur buvo gydomas dėl apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Atsakingu už tą išpuolį jis laiko Kremlių. Šis tai neigia.

Iškiliausio prezidento Vladimiro Putino vidaus kritiko organizacijos vėliau buvo uždraustos Rusijoje, o visi artimiausi jo bendražygiai arba pabėgo iš šalies, arba sulaukė namų arešto.

Tačiau A. Navalno sąjungininkai teberagina šalininkus laikytis jo parengtos „išmaniojo balsavimo“ strategijos, kuria siekiama per rugsėjį vyksiančius parlamento rinkimus įveikti valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ kandidatus.

Praėjusią savaitę tyrėjai iškėlė A. Navalnui naujus kaltinimus; dėl jų opozicionieriui skirta laisvės atėmimo bausmė galėtų būti prailginta iki trejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.