J. Bidenas ragina skiepytis palaikomąja vakcinos nuo COVID-19 doze

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį sakė sudarysiantis sąlygas visiems suaugusiems amerikiečiams nuo kito mėnesio skiepytis palaikomąja vakcinos nuo COVID-19 doze, jo administracijai įspėjus, kad praėjus tam tikram laikui po pasiskiepijimo vakcinos nebe taip veiksmingai apsaugo nuo užsikrėtimo.

JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 19, 2021, 10:52 AM, atnaujinta Aug 19, 2021, 10:54 AM

J. Bideno pareiškimas pasirodė po didelių debatų dėl to, ar reikia trečios „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinų nuo COVID-19 dozės, mokslininkams ir sveikatos ekspertams galvojant, kaip atremti koronaviruso delta atmainos puolimą.

Pabrėžęs, kad „dar ne laikas prarasti budrumą“, J. Bidenas paragino visus amerikiečius nuo 18 metų pasiskiepyti palaikomąja skiepo doze praėjus aštuoniems mėnesiams po to, kai jie buvo visiškai paskiepyti.

„Tai pastiprins jūsų imuninį atsaką, tai padidins jūsų apsaugą nuo COVID-19 ir tai yra geriausias būdas apsisaugoti nuo atsirasti galinčių naujų atmainų, – iš Baltųjų rūmų kreipdamasis į amerikiečius sakė J. Bidenas. – Būsite saugesni ir [saugesni] ilgesnį laiką, ir tai padės mums greičiau užbaigti pandemiją.“

Pagal planą, kurį dar galutinai turi įvertinti JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA), skiepytis palaikomosiomis dozėmis bus galima nuo rugsėjo 20-ąją prasidėsiančios savaitės.

J. Bidenas taip pat paskelbė kampanijos už paskiepytųjų skaičiaus didinimą naują elementą: įpareigojimą senelių namams reikalauti, kad visi darbuotojai būtų visiškai paskiepyti nuo COVID-19. Tai tampa viena iš sąlygų norint gauti federalinį finansavimą tokioms socialinės apsaugos programoms kaip „Medicare“.

Prezidentas akcentavo, kad pasiskiepijusių senelių namų darbuotojų, kurių šalyje iš viso yra 1,3 mln., procentas yra „reikšmingai mažesnis“ už šalies vidurkį.

Anksčiau trečiadienį JAV sveikatos apsaugos aukščiausio rango pareigūnai kalbėjo apie palaikomosios dozės daugumai amerikiečių būtinybę, „blėstant imunitetui“ po vakcinavimo ir išplitus pavojingai delta atmainai.

„Esame susirūpinę tuo, kad šis mūsų matomas [imuniteto] silpimas ateinančiais mėnesiais tęsis... Tai galėtų sumažinti apsaugą nuo sunkios ligos, hospitalizacijos ir mirties“, – per vaizdo ryšiu surengtą spaudos konferenciją sakė JAV vyriausiasis gydytojas Vivekas Murthy (Vivekas Murtis).

V. Murthy ir kiti Baltųjų rūmų atsako į COVID-19 komandos nariai sakė, kad nors vakcinos išlieka nepaprastai veiksmingos, geriausias būdas pastiprinti apsaugą yra palaikomoji skiepo dozė.

Pasak šių specialistų, palaikomųjų dozių galiausiai turbūt reikės ir „Johnson & Johnson“ vakcina pasiskiepijusiems žmonėms. Šia vakcina pradėta skiepyti kovo mėnesį.

Mažėjantis efektyvumas

Jungtinėse Valstijose nuo COVID-19 mirė daugiau kaip 620 tūkst. žmonių, o pastaraisiais mėnesiais, plintant delta atmainai, smarkiai išaugo naujų užsikrėtimo atvejų skaičius.

Vakcinavimo kursą šalyje yra baigę kiek daugiau nei 50 proc. gyventojų, tačiau dabar skiepijimo tempas yra sulėtėjęs, ypač konservatyviose Pietų ir Vidurio Vakarų valstijose ir kai kurių rasinių mažumų gretose.

JAV vyriausybės vyriausiasis užkrečiamųjų ligų specialistas Anthony Fauci atkreipė dėmesį į tyrimus, rodančius, kad bėgant laikui vakcinos nebe taip efektyviai apsaugo nuo užsikrėtimo.

Pavyzdžiui, Mayo klinikos paskelbti skaičiai rodo, kad veiksmingumas prieš delta variantą sumažėjo nuo 76 iki 42 proc. naudojant „Pfizer-BioNTech“ vakciną ir nuo 86 iki 76 proc. naudojant „Moderna“.

Tačiau vakcinos nuo COVID-19 palaikomoji dozė antikūnų kiekį padidintų dešimteriopai, teigė A. Fauci.

„Didesnis antikūnų kiekis yra susijęs su didesniu vakcinos veiksmingumu“, – sakė jis žurnalistams.

J. Bidenas taip pat atkreipė dėmesį į užsienio lyderių neseniai išsakytą susirūpinimą, kad JAV revakcinacija vyks milijardų žmonių visame pasaulyje, kurie dar nėra gavę jokios vakcinos nuo koronaviruso, sąskaita.

„Aš nesutinku, – pareiškė JAV vadovas. – Galime tuo pačiu metu pasirūpinti Amerika ir padėti pasauliui.“

Vyriausybės skaičiavimais, revakcinacijai JAV prireiks maždaug 100 mln. vakcinų dozių, tačiau Vašingtonas taip pat ketina paaukoti daugiau nei 200 mln. papildomų dozių kitoms šalims.

Iš viso JAV visame pasaulyje planuoja paaukoti per 600 mln. vakcinų dozių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.