Estija mini 30-ąsias nepriklausomybės atkūrimo metines

Estija penktadienį mini 30-ąsias nepriklausomybės atkūrimo metines.

Estija penktadienį mini 30-ąsias nepriklausomybės atkūrimo metines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Estija penktadienį mini 30-ąsias nepriklausomybės atkūrimo metines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2021, 9:40 AM, atnaujinta Aug 20, 2021, 11:12 AM

Šventiniai renginiai Taline prasidėjo 7 val. nuo valstybinės vėliavos pakėlimo ant Tompėjos pilies bokšto. Vėliavą drauge pakėlė trys vienos šeimos kartos: nepriklausomybės atkūrimo signatarų Rugpjūčio 20-osios klubo narys Tonu Saarmanas su dukra ir vaikaičiais.

Per ceremoniją kalbėjo parlamento pirmininkas Juri Ratas, premjerė Kaja Kallas, Rugpjūčio 20-osios klubo prezidentas Antsas Veetousme ir Islandijos parlamento pirmininkas Steingrimuras Johannas Sigfussonas. Palaiminimą pasakė Estijos Evangelikų Liuteronų Bažnyčios arkivyskupas Urmas Viilma.

„Tą dieną prieš 30 metų mes Estijoje pabudome su bendra svajone gyventi savo valstybėje taip, kaip norime. Tos pačios dienos vakarą, 23 val. 3 min. mūsų svajonė išsipildė. 69 mums atstovavę valstybės veikėjai, vyrai ir moterys, vieningai nusprendė atkurti Estijos Respublikos nepriklausomybę, nulemdami jos tolesnį likimą. Dėl vėlesnio kasdienio pastarųjų 30 metų darbo mes šiandien savo valstybėje galime pabusti būdami visiškai tikri, kad dabar visada galėsime gyventi Estijoje taip, kaip norime“, – sakė J. Ratas.

K. Kallas savo kalboje pažymėjo, jog dabartiniai įvykiai pasaulyje primena, kad nieko negaunama veltui ir kad šalis turi daug dalykų, sukurtų savo rankomis, turi už ką dėkoti ir ką vystyti.

„Lygios teisės ir lygios galimybės vyrams ir moterims. Visų teisė kritikuoti ir būti išgirstiems. Žodžio laisvė, veiksmų laisvė, judėjimo laisvė. Žinoma, negalime pamiršti, kad laisvė – tai taip pat ir atsakomybė, pareiga rūpintis kitais, tuo, kad jie turėtų teisę į gyvenimą ir laisvę“, – sakė premjerė.

Vėliau penktadienį, be kitų renginių, planuojamas šventinis koncertas ir tradicinis prezidentės rengiamas priėmimas.

1991 metų rugpjūčio 20 dieną vienbalsiu sprendimu buvo atkurta Estijos Respublikos nepriklausomybė. Aukščiausiosios Tarybos nutarimu buvo nutraukta sovietų okupacija ir atkurta Estijos nepriklausomybė, įskaitant diplomatinių santykių su kitomis šalimis atkūrimą.

Atkurtą Estijos nepriklausomybę pirmoji pripažino Islan

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.