Australijoje per protestus prieš karantiną sulaikyti šimtai žmonių

Dviejuose didžiausiuose Australijos miestuose buvo sulaikyta šimtai žmonių, per šeštadienio protestus prieš karantiną kilus smurtiniams susirėmimams su policija.

Protestai vyko šalyje užfiksavus didžiausią COVID-19 atvejų paros prieaugį nuo koronaviruso pandemijos pradžios.<br>AP/Scanpix nuotr.
Protestai vyko šalyje užfiksavus didžiausią COVID-19 atvejų paros prieaugį nuo koronaviruso pandemijos pradžios.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2021, 3:03 PM

Protestai vyko šalyje užfiksavus didžiausią COVID-19 atvejų paros prieaugį nuo koronaviruso pandemijos pradžios.

Naujienų agentūros AP duomenimis, per demonstracijas Melburne, Sidnėjuje ir jų apylinkėse taip pat buvo skirtos baudos apie 250 akcijų dalyvių. Baudų dydis siekė 5,4 tūkst. Australijos dolerių (3,3 tūkst. eurų).

Naujojo Pietų Velso valstijoje, kurios sostinė yra Sidnėjus, šeštadienį užfiksuotas Australijos antirekordas – 825 COVID-19 atvejai. Išvakarėse miesto valdžia pratęsė karantiną anksčiausiai iki rugsėjo, siekdama užkirsti kelią koronaviruso delta atmainos plitimui.

„Kad ir kaip sunkiai dirbtume, nors 99 proc. žmonių ir elgiasi teisingai, yra deltos elementas, kurio niekas negali kontroliuoti“, – žiniasklaidai sakė Naujojo Pietų Velso premjerė Gladys Berejiklian.

„Geriausias būdas užtikrinti laisvę – skiepytis“, – pabrėžė ji.

Dėl besiplečiančio protrūkio visos Melburną supančios Viktorijos valstijos gyventojams šeštadienį buvo liepta likti namuose.

Tačiau miesto valdžios nurodymai nesutrukdė tūkstančiams žmonių išlieti pyktį per eitynes prieš karantino taisykles, o kilus smurtiniams susirėmimams su policija prieš protestuotojus buvo panaudotos paprikinės dujos.

Per „smurtinę ir neteisėtą“ demonstraciją septyni pareigūnai buvo sužeisti, o daugiau kaip 200 žmonių buvo sulaikyti, sakoma Viktorijos policijos pranešime.

Tuo metu Sidnėjuje buvo mobilizuota daugiau nei 1 500 policininkų; jie įrengė kelių užtvaras ir sulaikė dešimtis iš 250 ten susirinkusių žmonių, informavo Naujojo Pietų Velso policija.

Taip pat buvo pranešta apie susirinkusias gausias minias per mitingą prieš karantiną Brisbane.

Birželio pabaigoje Sidnėjaus gyventojai buvo uždaryti namuose, o dabar apribojimai įvedami ir minėtose dviejose valstijose bei Australijos sostinėje. Šios priemonės paveikė jau daugiau nei 15 mln. žmonių.

Mažiau nei trečdalis Australijos gyventojų yra visiškai paskiepyti, o delta atmainos plitimas kelia pavojų šalies sunkioms pastangoms pasiekti „nulinį COVID-19“ statusą.

Vangiai prasidėjusi nacionalinė skiepijimo kampanija pastarosiomis savaitėmis įgauna pagreitį, o šalies lyderiai siekia prieš suvaržymų atlaisvinimą suskiepyti daugiau nei 70 proc. visų gyventojų.

Protrūkis Sidnėjuje taip pat siejamas su atveju, paskatinusiu Naująją Zelandiją įsivesti visuotinį karantiną.

Australijoje, turinčioje 25 mln. gyventojų, nuo pandemijos pradžios užregistruota daugiau kaip 42 tūkst. COVID-19 atvejų, 974 užsikrėtę asmenys mirė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.