V. Putinas tikisi, kad „Vieningoji Rusija“ ir toliau dominuos Dūmoje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį išreiškė viltį, kad po rugsėjį įvyksiančių rinkimų Valstybės Dūmoje ir toliau dominuos Kremliaus partija „Vieningoji Rusija“.

V.Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2021, 6:13 PM

Rugsėjo 19 d. vyksiantys rinkimai yra laikomi svarbia dalimi V. Putino pastangų įtvirtinti savo valdžią prieš 2024 metais vyksiančius prezidento rinkimus. Jau daugiau nei du dešimtmečius valdžioje esantis 68 metų V. Putinas pernai prastūmė konstitucinę pataisą, kuri potencialiai leidžia jam likti valdžioje iki 2036 metų.

Artėjant Dūmos rinkimams, Rusijos opozicijos rėmėjai, nepriklausoma žiniasklaida ir žmogaus teisių aktyvistai susiduria su didėjančiu valdžios spaudimu, kurį daugelis sieja su Kremliaus troškimu užsitikrinti, kad „Vieningoji Rusija“ ir toliau dominuotų šalies parlamente.

Sekmadienį V. Putinas susitiko su „Vieningosios Rusijos“ vadovybe ir pareiškė „labai besitikįs“, kad partija „išlaikys savo pozicijas“ po rinkimų ir „galės priimti būtinus sprendimus teisėkūros srityje šalies labui“.

Šiuo metu „Vieningoji Rusija“ turi 334 vietas 450 vietų Valstybės Dūmoje. „Levados“ centro atliktos gyventojų apklausos rodo, kad tik 27 proc. rusų yra pasirengę balsuoti už partiją.

Per susitikimą V. Putinas taip pat pranešė, jog Rusijos pensininkams ir kariams bus išmokėtos vienkartinės maždaug 135 ir 200 JAV dolerių išmokos, kurias įkalinto opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno bendražygis Leonidas Volkovas pavadino „atviru rinkėjų papirkinėjimu“.

Pastaraisiais mėnesiais A. Navalno komanda susiduria su vis intensyvėjančiomis represijomis. Pats kovotojas su korupcija šiuo metu atlieka pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę, o jo Kovos su korupcija fondas ir regioninių biurų tinklas buvo paskelbti ekstremistinėmis organizacijomis.

Kai kurie A. Navalno bendražygiai planavo dalyvauti Dūmos rinkimuose. Politiko komanda taip pat yra pažadėjusi laikytis vadinamosios „gudraus balsavimo“ strategijos, kuomet rinkėjai raginami palaikyti kandidatus, kurie turi daugiausia šansų nurungti dominuojančios „Vieningosios Rusijos“ atstovus.

Rusijos valdžia taip pat yra paskelbusi nemažai nepriklausomos žiniasklaidos priemonių ir žurnalistų „užsienio agentais“, kas reiškia, kad jie susilaukia papildomos valdžios priežiūros, o taip pat kai kurių garsių žurnalistų namuose buvo atliktos kratos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.