Ispanijos teismas atmetė bandymą sugrąžinti Barselonoje komendanto valandą

Ispanijos teismas pirmadienį atmetė Katalonijos regiono vyriausybės prašymą dėl COVID-19 sugrąžinti Barselonoje ir dešimtyse kitų miestų komendanto valandą, nurodydamas, kad tokia priemonė sumažėjus užsikrėtimo atvejų skaičiui būtų neproporcinga.

Tokius kriterijus atitinka 62 savivaldybės, tarp jų Barselona ir tokie populiarūs pajūrio kurortai kaip Ljoret de Maras, Salou ir Kambrilsas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Tokius kriterijus atitinka 62 savivaldybės, tarp jų Barselona ir tokie populiarūs pajūrio kurortai kaip Ljoret de Maras, Salou ir Kambrilsas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-23 17:07, atnaujinta 2021-08-23 17:09

Katalonijos vyriausybė penktadienį siekė teismo pritarimo naktinei komendanto valandai 20 tūkst. ir daugiau gyventojų turinčiose savivaldybėse, kur sergamumas per pastarųjų septynių dienų laikotarpį viršija 125 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

Tokius kriterijus atitinka 62 savivaldybės, tarp jų Barselona ir tokie populiarūs pajūrio kurortai kaip Ljoret de Maras, Salou ir Kambrilsas.

Prašymas buvo pateiktas kitą dieną po Katalonijos aukščiausios instancijos teismo sprendimo atmesti prašymą pratęsti liepos viduryje paskelbtą naktinę komendanto valandą daugumoje regiono savivaldybių.

Iš viso Ispanijos šiaurės rytuose esančioje Katalonijoje gyvena maždaug 7,8 mln. žmonių.

Katalonijos aukštesnysis teisingumo teismas tris kartus leido pratęsti komendanto valandą, bet dabar nurodė, kad ši priemonė vis dar yra pateisinama tik 19 savivaldybių.

Pirmadienį Teismas nusprendė, kad naujas prašymas dėl komendanto valandos didžiausiuose Katalonijos miestuose yra „dar nereikalingesnis ir neproporcingas“.

„Socialinio bendravimo kontrolė nėra priemonė, kurią turėtų leisti naudoti teismai“, – argumentavo Katalonijos aukštesnysis teisingumo teismas.

Sveikatos apsauga Ispanijoje yra regionų vyriausybių atsakomybė, bet laisves, tokias kaip judėjimo laisvė, paveikiančioms priemonėms leidimą turi duoti teismai.

Katalonijos regiono vyriausybės vadovas Pere Aragonesas sakė, kad komendanto valanda yra „ne viešosios tvarkos, o sveikatos klausimas“.

„Todėl mums reikia turėti instrumentų, kuriais galima užkirsti kelią naujiems užsikrėtimo atvejams, ypač dabar, kai jų mažėja“, – netrukus po teismo sprendimo Katalonijos televizijai sakė jis.

Liepos viduryje, kai Katalonijoje buvo įvesta komendanto valanda, sergamumas regione viršijo 1 tūkst. atvejų 100 tūkst. gyventojų ir buvo dvigubai didesnis už Ispanijos vidurkį.

Tačiau penktadienį šis skaičius buvo 302 atvejai 100 tūkst. gyventojų – mažesnis už šalies vidurkį (345), rodo Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.