Maskvos vadovaujamas blokas susirūpinęs, kad Talibanas neformuoja vyriausybės

Maskvos vadovaujama Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija (KSSO) pirmadienį išreiškė susirūpinimą, kad Talibanas dar nepradėjo pereinamosios vyriausybės formavimo Afganistane, praėjus savaitei po valdžios užėmimo šalyje.

Maskvos vadovaujamas blokas susirūpinęs, kad Talibanas neformuoja vyriausybės.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Maskvos vadovaujamas blokas susirūpinęs, kad Talibanas neformuoja vyriausybės.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2021, 6:07 PM

Rusija atsargiai optimistiškai įvertino naująją vadovybę Kabule ir pasveikino praėjusio savaitgalio Talibano pažadą suformuoti įtraukią vyriausybę.

Tačiau du šaltiniai Talibane naujienų agentūrai AFP pirmadienį sakė, kad grupuotė neskelbs savo vyriausybės sudėties kol Jungtinės Valstijos neužbaigs kariuomenės išvedimo.

„Rimtą susirūpinimą kelia tai, kad Talibano atstovų pažadai padėti suformuoti koalicinę vyriausybę, atspindinčią visų Afganistano tautų siekius ir interesus, dar neperėjo į įgyvendinimo etapą“. – sakė KSSO generalinis sekretorius Stanislavas Zasas.

S. Zasas kalbėjo per internetu vykusią konferenciją, kurioje dalyvavo buvusio sovietinio bloko valstybės Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija ir bendrą sieną su Afganistanu turintis Tadžikistanas.

Pasak jo, organizacija imsis „papildomų priemonių KSSO valstybių narių saugumo stiprinimui“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pirmadienį pareiškė, kad šios priemonės bus įgyvendintos iki rugsėjo 16 dienos, nors daugiau detalių nepateikė.

„Kyla rimtas pavojus visam Eurazijos regionui ir pasauliui apskritai“, – sakė jis žurnalistams.

Maskva nerimauja, kad neramumai Afganistane neišsilietų į buvusio sovietinio bloko Centrinės Azijos kaimynines valstybes, kur ji turi savo karinių bazių.

Pastarosiomis dienomis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išreiškė susirūpinimą dėl į Rusiją per Centrinę Aziją atvykstančių kovotojų, kurie apsimeta pabėgėliais.

Tačiau pirmadienį S. Zasas pakartojo Rusijos žodžius, kad Talibanas padarė „keletą teigiamų pareiškimų“ apie „požiūrį į vidaus ir užsienio politiką“.

Jis taip pat sakė, jog KSSO „sveikins“ Talibano kovą su narkotikų kontrabanda, ir išreiškė viltį, kad grupuotės pažadai bus „įgyvendinti“.

Afganistanas jau seniai yra didžiausias opiumo ir heroino tiekėjas pasaulyje, o pelnas iš nelegalios prekybos šiomis narkotinėmis medžiagomis yra vienas iš Talibano finansavimo šaltinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų