Talibanas sulaukė ginkluoto atsako: „Pasipriešinimas vis dar gyvas"

Talibanas susidūrė su pirmuoju ginkluotu buvusių Afganistano karių ir kaimiečių pasipriešinimu kalnuose į šiaurę nuo Kabulo.

Talibanas susidūrė su pirmuoju ginkluotu buvusių Afganistano karių ir kaimiečių pasipriešinimu,<br>AFP/Scanpix nuotr.
Talibanas susidūrė su pirmuoju ginkluotu buvusių Afganistano karių ir kaimiečių pasipriešinimu,<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2021, 1:11 PM, atnaujinta Aug 23, 2021, 6:15 PM

Kautynės penktadienį vyko atokiuose slėniuose, o susirėmimų detalės vis dar neaiškios. Tačiau socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip kovotojai ir civiliai gyventojai nugriauna baltąją Talibano vėliavą ir pakelia raudoną, žalią ir juodą Afganistano vėliavą.

„Twitter“ žinutėje buvęs laikinai einantis gynybos ministro pareigas Bismillah Khan Mohammadi kovotojus pavadino „populiariomis pasipriešinimo pajėgomis“.

„Pasipriešinimas vis dar gyvas", – rašė jis.

Kiek laiko jis gali išgyventi – kitas klausimas. Teigiama, kad praėjusią savaitę Afganistano kariai pasitraukė į šią sritį, nes aplinkui žlugo šalies vyriausybė ir kariuomenė, o Jungtinės Valstijos nepalaikė visko, kas galėtų supykdyti Talibaną, kurio gera valia vyksta evakuacijos operacijos Kabulo oro uoste.

Pranešama, kad ataką pradėjo Talibanas, atlikęs kratas namuose nuo durų iki durų, kaip tai darydavo vakarų pajėgos ir dėl kurių afganų pyktis dėl amerikiečių kratų padėjo išplėsti kovotojų gretas. Buvę Afganistano pareigūnai sakė, kad susirėmimams, matyt, vadovavo vietos policijos viršininkas, kuris žinojo, kad netruko užimti savo posto valdant Talibanui.

Kovos vyko trijuose rajonuose-Pul-e-Hesar, Deh-e-Salah ir Bano-, kurie yra maždaug 100 mylių į šiaurę nuo Kabulo, bet pasiekiami tik prastais keliais, kurie vingiuoja per kalnus. Kovotojai tvirtino nužudę net 30 talibų ir suėmę dar beveik dvi dešimtis. Talibanui palankioje „Twitter“ paskyroje kovotojų aukų skaičius buvo perpus mažesnis.

Praėjus mažiau nei savaitei po to, kai Talibanas įsiveržė į Kabulą, kovotojai jau susiduria su pirmaisiais pasipriešinimo jų atnaujintam valdymui sukrėtimais.

Mažos moterų grupės, bijodamos, kad Talibanas bandys pakartoti griežtą ir dažnai žiaurų islamo teisės aiškinimą, drąsiai ir viešai reikalauja savo teisių. Kiti tiesiog atsisakė naudoti baltąją Talibano vėliavą, tvirtindami, kad Afganistano nacionalinė vėliava buvo vienintelė vėliava, kurios jie nori.

Sukilimas penktadienį įvyko į šiaurę nuo Panjshir slėnio – strateginės teritorijos skiltelės, kurioje saujelė Afganistano lyderių organizavo pajėgas priešintis Talibanui. Nors buvę Afganistano pareigūnai ir liudytojų pranešimai socialinėje žiniasklaidoje parodė, kad sukilimas buvo vietinis ir spontaniškas, vienas iš pagrindinių pasipriešinimo judėjimo „Panjshir“ lyderių šeštadienį tvirtino, kad „mes esame vienas“.

Amrullah Saleh, kuri iki šios savaitės buvo pirmasis šalies viceprezidentas, tekstine žinute parašė, kad jo pajėgos ir kovotojai šiaurėje yra „vadovaujami vienos vadovybės struktūros.“

Ponas Salehas dabar save vadina Afganistano „laikinuoju prezidentu“. Jis atsisakė išsamiau paaiškinti ryšius, kuriuos, jo teigimu, turėjo turėti su penktadienio sukilimu, sakydamas tik tiek, kad „pasipriešinimas augs“.

Jis pridūrė: „Afganistanas gyvas ir netapo Talibanistanu.“

Panjshiro slėnis, saugomas gilaus tarpeklio, užima išskirtinę vietą Afganistano istorijoje. Vadovaujant garsiajam modžahedeno vadui Ahmedui Shahui Massoudui, aštuntajame dešimtmetyje afganai priešinosi sovietams, o dešimtajame dešimtmetyje – Talibanui, o dar vėliau buvo panaudotas amerikiečių šnipų ir specialiųjų pajėgų operatorių, kad pradėtų amerikiečių invaziją, kuri išstūmė kovotojus iš valdžios.

Visgi talibai yra užgrūdinti mūšyje ir kur kas geriau ginkluoti, pasisavinę didžiulį amerikiečių pagamintų ginklų arsenalą. Priešingai, panjshirai atsisakė daugumos ginklų ir jiems trūksta vieno, vienijančio lyderio.

Svarbiausia, atrodo, kad tarptautinis noras remti pasipriešinimą yra mažas.

JAV ir sąjungininkai yra susitelkę į žmonių evakavimą iš Kabulo. Jie aktyviai siekia Talibano bendradarbiavimo, kad tai padarytų, ir iki šiol kovotojai pasirodė esą šiek tiek bendradarbiaujantys, trokštantys parodyti pasauliui, kad jie nebėra tie patys žiaurūs žmonės, kurie prieš du dešimtmečius valdė Afganistaną.

Vis dėlto, ginkluoti sukilimai gali greitai pakeisti tokį mąstymą ir paskatinti talibus žiauriai nuslopinti besipriešinančias jėgas.

Panašu, kad Panjshiro lyderiai žino, kad bet kokias kovas Jungtinės Valstijos greičiausiai laikys bereikalingomis, galinčiomis kelti pavojų evakuacijos pastangoms, kurios jau pasirodė katastrofiškai chaotiškos. Daugelis piktinasi tuo, ką laiko išdavyste, ir nesiryžta to pasakyti.

„Supervalstybė pasirašė susitarimą su teroristine grupuote. Tai, ką matote Kabule, yra didžiulis Vakarų civilizacijos pažeminimas „, – šios savaitės pradžioje rašė M. Salehas.

Parengta pagal „The New York Times“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?