J. Bidenas skelbia ekstremaliąją padėtį aukų katastrofiškų potvynių apimtame Tenesyje

JAV prezidentas Joe Bidenas Tenesyje paskelbė ekstremaliąją padėtį ir išskyrė papildomų federalinių lėšų šiai pietinei valstijai, kur savaitgalį įvykę potvyniai pareikalavo mažiausiai 21 žmogaus gyvybės, antradienį pranešė Baltieji rūmai.

Potvyniai yra natūralus reiškinys, tačiau dėl klimato kaitos Žemėje keičiasi kritulių dinamika, todėl vieni regionai tampa drėgnesni.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Potvyniai yra natūralus reiškinys, tačiau dėl klimato kaitos Žemėje keičiasi kritulių dinamika, todėl vieni regionai tampa drėgnesni.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2021, 10:32 AM

Šeštadienį Tenesį užklupo, pasak meteorologų, „istorinės“ audros, atnešusios net 38 cm kritulių ir sukėlusios didžiulius potvynius.

Buvo nuplauta daug kaimiškų vietovių kelių, valstijos greitkelių, tiltų ir šimtai namų, o tūkstančiai gyventojų liko be elektros.

Prezidento žingsnis reiškia, kad federalinių lėšų galės gauti gyventojai Hamfriso apygardoje, kur per šeštadienio liūtį buvo viršytas Tenesio paros kritulių rekordas, pranešė Nacionalinė meteorologijos tarnyba (NWS).

Remiantis Baltųjų rūmų pareiškimu, gyventojams išskiriama finansinė pagalba, tokia kaip „subsidijos laikinam apgyvendinimui ir namų remontui“, taip pat „nebrangios paskolos neapdrausto turto nuostoliams padengti“.

Potvyniai yra natūralus reiškinys, tačiau dėl klimato kaitos Žemėje keičiasi kritulių dinamika, todėl vieni regionai tampa drėgnesni, o kiti – sausesni.

Pasak mokslininkų, dėl klimato kaitos visame pasaulyje auga liūčių pavojus, nes esant šiltesnei atmosferai joje kaupiasi daugiau drėgmės.

Remiantis antradienį paskelbtu tarptautiniu tyrimu, potvynių, panašių į liepą nusiaubusius dalį Vokietijos ir Belgijos, tikimybė dėl klimato kaitos padidėjo net iki devynių kartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?