Minskas: privatūs darželiai ir mokyklos tapo „spalvotosios revoliucijos“ atrama

Privatūs vaikų darželiai ir mokyklos per antivyriausybinius protestus Baltarusijoje tapo „spalvotosios revoliucijos“ atramos taškais, per Respublikinės pedagogų tarybos posėdį pareiškė baltarusių švietimo ministras Iharas Karpenka.

Privatūs vaikų darželiai ir mokyklos per antivyriausybinius protestus Baltarusijoje tapo „spalvotosios revoliucijos“ atramos taškais. (Asociatyvi nuotr.)<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Privatūs vaikų darželiai ir mokyklos per antivyriausybinius protestus Baltarusijoje tapo „spalvotosios revoliucijos“ atramos taškais. (Asociatyvi nuotr.)<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2021, 1:50 PM

„Ministras pabrėžė: pusiau legalūs privatūs darželiai ir mokyklos, apsimesdami individualiomis įmonėmis, visuomeninėmis ar religinėmis asociacijomis, dažniausiai buvo naudojami politiniais tikslais ir tapdavo spalvotosios revoliucijos atramos taškais. Tuo metu jų darbuotojai ir vadovai atsidūrė įvairaus lygio kenksmingose organizacijose“, – pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Anot I. Karpenkos, „dabar dėl licencijavimo nebuvimo bet kas gali įregistruoti vaikų darželį ar mokyklą – net neturint tinkamos materialinės bei techninės bazės ir netgi pedagogų“. Ministras pridūrė, kad tereikia pateikti prašymą, parengti įstatus ir sumokėti registracijos mokestį.

Švietimo „kodekso projekte nustatėme draudimą juridinių asmenų, kurie nėra švietimo įstaigos, pavadinimuose vartoti žodžius „darželis“, „mokykla“, „gimnazija“, „akademija“ ir „universitetas“. Tačiau to nepakanka. Manome, kad šią problemą galima išspręsti įtvirtinus atitinkamą normą Licencijavimo įstatymo projekte. Šiam pasiūlymui buvo pritarta, o vyriausybė netrukus pateiks projektą Atstovų Rūmams“, – sakė A. Karpenka.

Baltarusiją kelis mėnesius krėtė masiniai protestai, šalies autoritariniam lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai pasiskelbus 2020 metų rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų nugalėtoju. Opozicija ir Vakarai tą balsavimą laiko suklastotu.

Protestuotojai reikalavo A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų. Pastaruoju metu Baltarusijoje protestai jau nuslopo, tik kartais vyksta lokalaus pobūdžio akcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.