V. Putinas ir Xi Jinpingas susitarė drauge kovoti su Afganistano „grėsmėmis“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir jo Kinijos kolega Xi Jinpingas susitarė, kad jų šalys stiprins pastangas kovoti su „grėsmėmis“ iš Afganistano, Talibanui užėmus valdžią šalyje, trečiadienį pranešė Kremlius.

V. Putinas ir Xi Jinpingas „susitarė intensyvinti dvišalius ryšius“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir Xi Jinpingas „susitarė intensyvinti dvišalius ryšius“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2021, 4:42 PM

Kalbėdami telefonu abiejų šalių lyderiai „išsakė esantys pasirengę dėti daugiau pastangų kovojant su terorizmo grėsme ir prekyba narkotikais iš Afganistano teritorijos“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Jie taip pat kalbėjosi apie „taikos įvedimo svarbą“ Afganistane ir būtinybę „neleisti, kad nestabili padėtis išplistų į kaimyninius regionus“.

V. Putinas ir Xi Jinpingas „susitarė intensyvinti dvišalius ryšius“ ir „išnaudoti visas galimybes“ Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijoje, kuri kitą mėnesį rengia viršūnių susitikimą Tadžikistane.

Kelios buvusios sovietinės Centrinės Azijos respublikos, kur Maskva turi savo karinių bazių, turi bendrų sienų su Afganistanu ir su Kinija.

Nors Maskva atsargiai optimistiškai vertina naująją Kabulo vadovybę, V. Putinas perspėja, kad pabėgėliais apsimetę afganistaniečių kovotojai skverbiasi į kaimynines valstybes.

V. Putinas taip pat kritikavo užsienio galių kišimąsi į Afganistano vidaus reikalus ir pareiškė, kad Maskva „išmoko pamoką“ iš dešimtmetį trukusios Sovietų Sąjungos pajėgų invazijos šioje šalyje.

Savo ruožtu Kinija, Talibanui užėmus valdžią rugpjūčio 15 dieną, pareiškė, kad yra pasirengusi stiprinti „draugiškus ir bendradarbiavimo santykius“ su Afganistanu.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.