Vienas rusas sako plaukte pasiekęs Japoniją ir prašo prieglobsčio

Vienas rusas iš Rusijos valdomos salos, į kurią pretenduoja ir Japonija, su naro kostiumu buvo pastebėtas šiaurinėje Japonijos Hiokaido saloje ir pasiprašė prieglobsčio, trečiadienį pranešė žiniasklaida ir pareigūnai.

Rusas teigė nuplaukęs maždaug 20 km į Hokaidą pasiprašyti prieglobsčio.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusas teigė nuplaukęs maždaug 20 km į Hokaidą pasiprašyti prieglobsčio.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-25 14:18

Vyras buvo pastebėtas Šibecu miestelyje Hokaido pakrantėje priešais Kunaširą – vieną iš keturių Rusijos kontroliuojamų Kurilų salų, į kurias pretenduoja abi šalys, pranešė Japonijos žiniasklaida.

Rusas teigė nuplaukęs maždaug 20 km į Hokaidą pasiprašyti prieglobsčio, sakoma pranešimuose.

Kai jį praėjusį ketvirtadienį pastebėjo vienas vietos gyventojas, vyras vilkėjo hidrokostiumą. Regiono imigracijos biuras Sapore trečiadienį paskelbė, kad po pradinio policijos tyrimo jį apklausia imigracijos pareigūnai, aiškindamiesi, ar jis turi teisę į laikiną leidimą atvykti arba pabėgėlio statusą. Priešingu atveju jis būtų deportuotas atgal į Rusiją.

Imigracijos biuras atsisakė nurodyti vyro vardą ir kitas detales, taip pat ir dėl to, kaip jis atvyko į Hokaidą.

Anksčiau šią savaitę Rusijos ambasada Japonijoje pareiškimu socialiniame tinkle „Facebook“ siekė japonų valdžios paaiškinimo dėl šio vyro, įvardyto kaip V.-F. V. Nokarda, statuso. Rusų žiniasklaidos pranešimuose šis vyras buvo minimas kaip Nokarda Vaasas-Feniksas; nurodoma, kad jis kilęs iš Udmurtijos regiono.

Keturios piečiausios Kurilų salos – Iturupas, Kunaširas, Chabomajus ir Šikotanas – yra teritorinio ginčo tarp Rusijos ir Japonijos objektas.

Tarp Ochotsko jūros ir Ramiojo vandenyno esančios salos anksčiau priklausė Japonijai, bet paskutinėmis Antrojo pasaulinio karo dienomis jas užėmė Sovietų Sąjungos armija.

Japonija jas vadina Šiaurės Teritorijomis. Ginčas dėl jų neleidžia abiem šalims pasirašyti taikos susitarimo ir formaliai užbaigti karo.

Dešimtmečius trukusios diplomatinės pastangos susitarti jokių apčiuopiamų rezultatų nedavė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth