Nikaragvoje per išpuolius prieš autochtonų bendruomenes žuvo 12 žmonių

Nikaragvoje mažiausiai 12 indėnų buvo nužudyti per naują persikėlėlių išpuolį prieš autochtonų bendruomenes Bosavaso biosferos rezervate šalie šiaurėje, trečiadienį pranešė aktyvistai ir aplinkosaugininkai.

Kovo mėnesį autochtonų grupės pateikė skundą Amerikos šalių žmogaus teisių komisijai dėl žemių grobimo ir žudynių miskitų ir sumų bendruomenėse.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Kovo mėnesį autochtonų grupės pateikė skundą Amerikos šalių žmogaus teisių komisijai dėl žemių grobimo ir žudynių miskitų ir sumų bendruomenėse.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2021, 9:14 AM, atnaujinta Aug 26, 2021, 9:16 AM

Rezervatas, nors yra saugoma teritorija, smarkiai kenčia nuo neteisėtų kasyklų ir miškų kirtimo. Aktyvistai taip pat pranešė apie kelias atakas prieš autochtonų bendruomenes.

Aplinkosaugininkas Amaru Ruizas, fondo „Del Rio“ direktorius, dėl naujausio išpuolio kaltino į čiabuvių žemes besibraunančius naujakurius.

„Tai buvo žudynės, – teigė A. Ruizas. – Gyventojai iki šiol patvirtino devynių indėnų miskitų ir trijų sumų žūtį.“

Autochtonų teisinės pagalbos centro pranešime sakoma, kad indėnai buvo atakuoti mačetėmis ir šaunamaisiais ginklais ginkluotų žmonių ir kad gyventojai buvo kankinami. „Jų kūnai buvo pakabinti ant medžio“, – nurodė aktyvistai.

Nikaragvos vyriausybė pranešimų apie šias žudynes nepatvirtino. Pasak A. Ruizo, valdžios atstovai nesilankė atokioje gyvenvietėje, kur vyko šie žiaurumai.

Vienas gyventojas vietos radijui sakė, kad į įvykius nereagavo nei kariuomenė, nei policija. Į prašymą pakomentuoti padėtį kariškiai neatsakė.

Autochtonų teisių aktyvistai sako, jog prezidento Danielio Ortegos vyriausybė nepakankamai nuveikė spręsdama šio atogrąžų miškų regiono problemas, nors Managvos administracija tai neigia.

Žmogaus teisių bylų advokatė Maria Luisa Acosta nurodė, kad pastaroji ataka yra jau ketvirtas toks išpuolis prieš autochtonų bendruomenes Bosavaso regione.

Kita nevyriausybinė organizacija – Nikaragvos Atlanto pakrantės teisingumo ir žmogaus teisių centras – pranešė, kad persikėlėliai nuo sausio nužudė mažiausiai 49 indėnus, o daug kitų buvo priversti bėgti iš savo gyvenviečių.

Pasak aktyvistų, daugelis į šias žemes besibraunančių naujakurių yra buvę kariai, susiję su medienos pramone ir neteisėtu miškų kirtimu.

Kovo mėnesį autochtonų grupės pateikė skundą Amerikos šalių žmogaus teisių komisijai (IACHR) dėl žemių grobimo ir žudynių miskitų ir sumų bendruomenėse. Ši komisija yra pavaldi Amerikos valstybių organizacijai (OAS).

Viena didžiausių atakų buvo surengta 2020 metų sausį – tąsyk naujakuriai sudegino 16 namų Alalo autochtonų bendruomenėje ir nužudė mažiausiai keturis gyventojus. Šių metų kovo 4 dieną per išpuolį Kimak Vaso sumų kaimelyje buvo sužeistas vienas asmuo, dar vienas dingo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai