Buvęs Austrijos kraštutinių dešiniųjų lyderis nuteistas už korupciją

Vienos teismas penktadienį pripažino buvusio šalies kraštutinių dešiniųjų lyderio Heinzo-Christiano Strache kaltę korupcijos byloje.

H.-Ch. Strache, vienam garsiausių buvusių kraštutinių dešiniųjų lyderių Europoje, skirta lygtinė metų ir trijų mėnesių įkalinimo bausmė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
H.-Ch. Strache, vienam garsiausių buvusių kraštutinių dešiniųjų lyderių Europoje, skirta lygtinė metų ir trijų mėnesių įkalinimo bausmė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2021, 3:50 PM

Buvusio kraštutinių dešiniųjų Laisvės partijos (FPOe) 52 metų vadovo teismas yra susijęs su „Ibisageitu“ („Ibizagate“) pramintu korupcijos skandalu, dėl kurio 2019 metų gegužę žlugo pirmoji kanclerio Sebastiano Kurzo vadovaujama centro dešiniosios Liaudies partijos (OeVP) ir FPOe koalicija, todėl teko surengti naujus rinkimus.

„[Bylos atsakovai] Walteris Grubmuelleris ir Heinzas-Christianas Strache yra kalti“, – teismui paskelbė teisėja Claudia Moravec-Loidolt.

H.-Ch. Strache, vienam garsiausių buvusių kraštutinių dešiniųjų lyderių Europoje, skirta lygtinė metų ir trijų mėnesių įkalinimo bausmė.

„Ibisageito“ skandalas privertė H.-Ch. Strache atsistatydinti iš vicekanclerio ir FPOe lyderio postų.

Skandalas kilo pasirodžius slapta padarytam vaizdo įrašui, kuriame matyti, kaip H.-Ch. Strache prabangioje viloje Ibisoje numanomai vieno Rusijos oligarcho dukterėčiai už pagalbą organizuojant FPOe 2017 metų rinkimų kampaniją siūlo viešojo pirkimo sutartis.

Šis vaizdo įrašas paskatino kovos su korupcija prokurorus pradėti plataus masto tyrimą, atskleidusį dar keletą H.-Ch. Strache ir kitų politikų įtariamų nusikaltimų.

Prabangus gyvenimas

Dabartinėje byloje H.-Ch. Strache pripažintas kaltu dėl pagalbos pakeičiant vieną įstatymą mainais į finansines aukas FPOe ir paslaugas asmeniškai H.-Ch. Strache.

Jo senas draugas ir privačios klinikos savininkas W. Grubmuelleris taip pat pripažintas kaltu, jam skirta lygtinė vienų metų įkalinimo bausmė.

H.-Ch. Strache teismo proceso metu tvirtino esąs nekaltas.

Anksčiau penktadienį prokuroras Bernhardas Weratschnigas išdėstė teismui baigiamuosius argumentus. Jis sakė, kad valstybės pareigūnai neturėtų sudaryti net korupcijos įspūdžio ir kad H.-Ch. Strache gauta „nauda yra neginčijama“.

„Kiekvienas euras yra vienu euru per daug“, – sakė prokuroras.

Kaip rodo kaltintojų atskleistas susirašinėjimas SMS žinutėmis, H.-Ch. Strache klausė W. Grubmuellerio, kokių įstatymo pataisų reikėtų, kad su jo klinika „pagaliau būtų elgiamasi teisingai“.

H.-Ch. Strache dirbant vyriausybėje įstatymas buvo pakeistas taip, kad klinikos, tokios kaip W. Grubmuellerio, galėtų gauti pinigų iš valstybinio sveikatos draudimo fondo.

Teismas taip pat nagrinėjo įtariamas keliones į Graikijos Kerkyros salą W. Grubmuellerio kvietimu.

H.-Ch. Strache taip pat įtariamas partijos lėšų grobstymu savo prabangiam gyvenimo būdui apmokėti – tai esą buvo daroma 14 metų, kai jis vadovavo FPOe. Tačiau dėl to jis nebuvo apkaltintas.

S. Kurzas po skandalo sugrįžo į kanclerio postą su savo OeVP ir žaliųjų koalicija, ir kol kas išvengė rimtos politinės „Ibisageito“ žalos.

OeVP per 2019 metų rinkimus net sugebėjo gauti daugelio nepatenkintų FPOe rinkėjų balsus.

Tačiau gegužės mėnesį prokurorai paskelbė tiriantys įtarimus, kad 35 metų S. Kurzas melagingai liudijo parlamento komitetui, tyrusiam „Ibisageitą“ ir kitus įtarimus korupcija.

S. Kurzas įtarimus neigia ir tvirtina, kad nepasiduos spaudimui atsistatydinti, net jei bus oficialiai apkaltintas.

Vidaus kovos partijoje

FPOe balsų skaičius nuo 26 proc. 2017 metais sumažėjo iki vos 16 proc. 2019 metais.

Po to skandalo partijoje beveik visą laiką vyko vidaus kovos.

H.-Ch. Strache partijos lyderio poste pakeitęs Norbertas Hoferis birželio mėnesį atsistatydino dėl savaites trukusios įtampos tarp jo ir kito partijos nario, buvusio vidaus reikalų ministro Herberto Kicklio.

Lyderio postą perėmė H. Kicklis, laikomas partijos ideologu ir kai kurių jos antiislamiškų bei antiimigracinių kampanijų sumanytoju.

Tuo metu H.-Ch. Strache pernai pabandė sugrįžti į politiką ir siekė Vienos mero posto, bet jo sąrašas per savivaldybių rinkimus gavo tik 3 proc. balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.