JAV Kapitolijaus policija apskundė D. Trumpą dėl sausio 6-osios riaušių

Septyni JAV Kapitolijaus policijos pareigūnai ketvirtadienį pateikė ieškinį prieš buvusį prezidentą Donaldą Trumpą ir kai kuriuos dešiniųjų ekstremistų grupių narius, kaltindami juos tiesiogine atsakomybe už sausio 6 dieną įvykusias riaušes Kongreso komplekse.

Šis ieškinys yra vienas iš kelių, kurių sulaukė D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šis ieškinys yra vienas iš kelių, kurių sulaukė D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-27 11:57

Šis ieškinys yra vienas iš kelių, kurių sulaukė D. Trumpas dėl tūkstančių jo šalininkų bandymo sutrukdyti Kongresui patvirtinti demokrato Joe Bideno pergalę per 2020 metų lapkritį įvykusius prezidento rinkimus.

Naujausią ieškinį JAV Vašingtono apygardos teismui pateikė Pilietinių teisių advokatų komitetas septynių Kapitolijaus policijos pareigūnų, susirėmusių Kapitolijuje su eksprezidento šalininkais, vardu.

Tarp ieškinyje minimų asmenų yra pats D. Trumpas, jo rinkimų kampanijos vadovai ir bendražygis Rogeris Stone'as, taip pat dešiniųjų ekstremistų grupių „Proud Boys“, „Oath Keepers“ ir „Three Percenters“ nariai.

Jie kaltinami prisidėję prie „neteisėtų pastangų pasitelkiant jėgą, bauginimus ir grasinimus neleisti Kongresui patvirtinti 2020 metų prezidento rinkimų rezultatų“.

„Dėl neteisėtų Atsakovų veiksmų Ieškovai buvo brutaliai užpulti, apspjauti, apipurkšti ašarinėmis dujomis, purškalais nuo meškų, įžeidinėjami dėl rasės ir verčiami nerimauti dėl savo gyvybės“, – teigiama skunde. Penki iš ieškinį pateikusių policijos pareigūnų yra juodaodžiai.

Teisininkų komiteto prezidentas ir vykdomasis direktorius Damonas Hewittas teigė, kad sausio 6 dieną surengtas išpuolis „buvo akivaizdus mėginimas užgniaužti milijonų amerikiečių, ypač juodaodžių rinkėjų, balsus ir nuomonę“.

„Praėjus keliems mėnesiams po oficialių 2020 metų rinkimų rezultatų paskelbimo, buvęs prezidentas D. Trumpas ir jo bendražygiai koordinuotai ir sistemingai stengėsi skelbti melagingus pareiškimus dėl rinkimų klastojimo“, – pabrėžė D. Hewittas.

„Šiuo melu apie sąmokslą sąmoningai buvo suaktyvinti baltųjų viršenybės šalininkai ir smurtaujančios ekstremistų grupes; jie pat buvo aktyviai skatinami koordinuoti smurtinį išpuolį prieš Kapitolijų“, – pridūrė jis.

D. Trumpui dėl sausį įvykusių riaušių taip pat pareikšta demokratų įstatymų leidėjų ieškinių, o Atstovų Rūmų specialusis komitetas pradėjo tyrimą dėl tų įvykių Kongrese.

Trečiadienį šis komitetas Nacionaliniam archyvui ir dar septynioms valstybės institucijoms pateikė platų prašymą pateikti su ataka susijusius dokumentus, įskaitant duomenis apie D. Trumpo, jo šeimos narių, vyriausiųjų padėjėjų ir dešimčių kitų ankstesnės administracijos narių komunikaciją.

D. Trumpas vis dar atsisako pripažinti savo pralaimėjimą J. Bidenui ir, nepateikdamas konkrečių įrodymų, tebetvirtina, kad laimėjo rinkimus.

Sausį demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai paskelbė apkaltą nekilnojamojo turto magnatui dėl maišto kurstymo, tačiau Senatas jį išteisino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu