Po kruvino išpuolio Kabule J. Bidenas susitiko su Izraelio premjeru: žada jam paramą

Izraelio premjeras Naftali Bennettas penktadienį susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu, bet diena anksčiau Kabule įvykdytas kruvinas išpuolis prieš JAV evakuacijos iš Afganistano misiją temdo šį Izraelio bandymą paveikti žavesiu.

J.Bidenas susitiko su Izraelio premjeru N.Bennettu.<br> AP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas susitiko su Izraelio premjeru N.Bennettu.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2021, 8:41 PM, atnaujinta Aug 28, 2021, 8:40 AM

Dėl sprogdinimo Kabulo oro uosto rajone šis N. Bennetto ir J. Bideno susitikimas buvo atidėtas – jis turėjo įvykti ketvirtadienį.

Izraelio premjeras sakė atvežantis iš Jeruzalės „naują bendradarbiavimo dvasią“. 49 metų politikas vyriausybės vairą perėmė birželį po 12 metų trukusio ankstesnio Izraelio premjero Benjamino Netanyahu, kuris buvo J. Bideno pirmtako Donaldo Trumpo glaudus sąjungininkas, valdymo, pasižymėjusio poliarizacija ir, kartais, priešiškumu JAV demokratams.

Tačiau susitikimą temdo ataka Kabule, kai sprogus bombai žuvo mažiausiai 85 žmonės, tarp jų 13 amerikiečių karių.

N. Bennettas sakė, jog ketvirtadienį telefonu pareiškė užuojautą ir patikino, kad Izraelis palaiko JAV „šią sunkią valandą, kaip JAV daug metų palaiko Izraelį“.

Vis dėlto penktadienį susitikimas įvyko. Vienas Izraelio aukšto rango pareigūnas sakė, kad J. Bidenas Ovaliajame kabinete prasidėjusį susitikimą pratęsė privačiame prezidentiniame valgomajame, „kur vaišina ministrą pirmininką kava“.

Vėliau prie lyderių turėtų prisidėti kiti pareigūnai, tarp jų JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas, Izraelio nacionalinio saugumo patarėjas Eyalas Hulata, Izraelio ambasadorius JAV Giladas Erdanas ir N. Bennetto aukšto rango padėjėja Shimrit Meir.

N. Bennettas atvyko pirmojo savo oficialaus užsienio vizito nuo to laiko, kai birželį perėmė Izraelio vyriausybės vairą kaip ideologiškai susiskaldžiusios koalicijos vadovas. N. Bennetto griežtosios linijos dešinysis aljansas „Yamina“ turi tik keletą vietų Knesete.

„Aš atnešu iš Izraelio naują dvasią, dvasią žmonių, kurie kartais turi skirtingas nuomones, bet bendradarbiauja“, – trečiadienį susitikime su A. Blinkenu sakė jis.

„Tai ta pati dvasia, kurią noriu įnešti į mūsų bendradarbiavimo, geros valios, draugystės santykius“, – pridūrė Izraelio premjeras.

Jo ir Baltųjų rūmų pozicijose pagrindiniais klausimais esama nesutarimų.

N. Bennettas yra sakęs, kad tęs nausėdijų statybą ir nepritaria Palestinos valstybės kūrimui teritorijose, kurias Izraelis užėmė 1967 metais.

Jis taip pat nesutinka, kad JAV vėl atidarytų konsulatą Jeruzalėje, kuris rūpinosi santykiais su palestiniečiais. D. Trumpas šią misiją uždarė 2019 metais, perkėlęs JAV ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę ir taip parėmęs ginčijamas Izraelio pretenzijas į Rytų Jeruzalę.

A. Blinkenas užsiminė apie tuos nuomonių skirtumus savo antradienio susitikimo santraukoje. Jo biuras rašė, kad „sekretorius taip pat pabrėžė, kad izraeliečiai ir palestiniečiai nusipelno vienodų laisvės, klestėjimo ir orumo priemonių“.

„Nerimą keliantys Irano branduoliniai žingsniai“

Kalbėdamas su žiniasklaida artėjant vizitui į JAV N. Bennettas sakė per jį daugiausiai dėmesio skirsiantis Iranui.

Izraelis griežtai nusistatęs prieš J. Bideno pastangas anuliuoti D. Trumpo sprendimą pasitraukti iš 2015 metų galingųjų šalių sutarties su Iranu dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos. Pagal šį susitarimą Teheranas turėjo apriboti savo branduolinę programą mainais į Iranui taikomų sankcijų sušvelninimą.

Nuo 2018 metų, kai D. Trumpas paskelbė išvedantis Vašingtoną iš susitarimo, Iranas pradėjo nebesilaikyti kai kurių svarbių įsipareigojimų, įskaitant susijusius su urano sodrinimu.

Trečiadienį susitikęs su N. Bennettu JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) nekalbėjo apie susitarimą su Iranu, bet sakė, kad jam rūpi „nerimą keliantys Irano branduoliniai žingsniai ir besitęsianti regioninė agresija“. Jis įsipareigojo „užtikrinti, kad Izraelis galėtų apsiginti nuo Irano, jo įgaliotinių ir teroristinių grupuočių grėsmių“.

Buvęs JAV ambasadorius Izraelyje Danas Kurtzeris (Denas Kurceris) sakė naujienų agentūrai AFP, kad N. Bennetto vizitas turėtų užduoti naują toną dvišaliams santykiams po 12 metų trukusio B. Netanyahu valdymo.

„Netanyahu buvo įsitikinęs, kad jis geriau už bet kurį prezidentą, su kuriuo jam tekdavo turėti reikalų, išmano, ką turėtų daryti Jungtinės Valstijos“, – kalbėjo D. Kurtzeris.

Tuo metu vadovaujant N. Bennettui, „net jeigu būtų nesutarimų dėl politikos – ir jų tikrai bus – jiedu [su J. Bidenu] galės kalbėtis be to nepagarbos prieskonio“.

Žada paramą 

JAV prezidentas Joe Bidenas naujajam Izraelio premjerui Naftaliui Bennettui pažadėjo tolesnę Vašingtono paramą. „JAV visada padės Izraeliui, - sakė jis penktadienį Baltuosiuose rūmuose priėmęs su prisistatomuoju vizitu atvykusį svečią. – Mūsų valstybes jungia tvirta partnerystė“.

N. Bennettas teigė: „Izraelis žino, kad mes neturime geresnio ir patikimesnio sąjungininko pasaulyje už Jungtines Amerikos Valstijas“. Jo šalis esą visuomet bus JAV pusėje.

J. Bidenas ir N. Bennettas susitikime, be kita ko, aptarė Irano temą. Jis esą dėkingas, jog J. Bidenas pažadėjo, kad Iranas niekad negalės turėti atominio ginklo, sakė Izraelio premjeras.

Anot J. Bideno JAV santykiuose su Iranu pradžioje kliausis diplomatija. „Tačiau jei diplomatija nepasiteisins, esame pasirengę imtis kitų variantų“, - teigė jis.

Birželio viduryje Izraelyje buvo prisaikdinta nauja vyriausybė. Koaliciją sudaro aštuonios partijos – nuo dešiniojo iki kairiojo spektro. Į ją pirmą kartą įtraukta ir arabų partija. Taip baigėsi konservatorių premjero Benyamino Netanyaho, vadovavusio vyriausybei be pertraukos nuo 2009 metų, era.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.