Kandidatai į Vokietijos kanclerius susitiks pirmuose dideliuose televizijos debatuose

Trys kandidatai į Vokietijos kanclerius sekmadienį susitiks pirmuose dideliuose televizijos debatuose žiūrimiausiu vakaro laiku, dabartinės lyderės Angelos Merkel partijos pretendentui desperatiškai siekiant pakeisti mažėjančio populiarumo tendenciją likus mažiau nei mėnesiui iki rinkimų.

A.Merkel.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Merkel.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2021, 12:43 PM, atnaujinta Aug 29, 2021, 12:45 PM

A. Merkel CDU-CSU aljanso kandidatas Arminas Laschetas rinkimų kovą pradėjo turėdamas patogią persvara prieš savo konkurentus iš Socialdemokratų partijos (SPD) ir žaliųjų.

Tačiau po kelių suklupimų pastarosiomis savaitėmis jo partijos populiarumas ėmė smukti, A. Merkel rengiantis palikti politiką po 16 metų prie Vokietijos vairo.

Tuo metu A. Lascheto varžovo, socialdemokrato Olafo Scholzo, iš pradžių laikyto iš esmės nurašytu kandidatu, pozicijos stiprėja.

Jis netgi aplenkė žaliųjų lyderę Annaleną Baerbock, kurią taip pat suklupdė virtinė skandalų, įskaitant politikei mestus kaltinimus plagijavimu.

Kelios valandos prieš sekmadienio debatus laikraščio „Bild am Sonntag“ paskelbta apklausa parodė, kad parama O. Scholzo SPD siekia 24 proc. Tuo metu CDU-CSU aljansą palaiko 21 proc. rinkėjų – mažiausiai istorijoje. Žaliuosius remia 17 proc. rinkėjų.

Ši apklausa, regis, patvirtina pastarojo meto tendencijas, kad prieš rinkimus palaikymas socialdemokratams auga, o konservatoriams – senka.

A. Merkel konservatorius dabar „apėmusi visiška panika“, rašė „Bild am Sonntag“.

Kalbant apie vokiečių palaikymą kandidatams į kanclerius, pastarųjų savaičių apklausos rodo, kad O. Scholzas smarkiai lenkia A. Laschetą ir A. Baerbock.

Toks susiskaldęs politinis kraštovaizdis sufleruoja apie sudėtingas derybas dėl vyriausybės formavimo, nes stabiliai koalicijai matematiškai reikėtų trijų partijų.

Pirmąkart per daugiau nei dešimtmetį stabili Vokietija žvelgia į potencialiai neramią politinę ateitį.

Į debatus dedamos viltys

Šiuo metu Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės premjero postą užimančio A. Lascheto populiarumą neigiamai paveikė liepos viduryje Vokietijos vakarus užgriuvę ir gyvybių pareikalavę potvyniai.

Nuo to laiko, kai A. Laschetas buvo nufilmuotas besikalbantis ir juokaujantis, tuo metu, kai prezidentas skaitė savo pranešimą reikšdamas užuojautą sielvartaujančioms šeimoms, CDU-CSU kandidatas taip ir nesugebėjo sustabdyti mažėjančio populiarumo tendencijos.

Pabrėždamas situacijos rimtumą A. Merkel konservatoriams, kurie vadovavo keturioms koalicijoms iš eilės, dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“ teigė, kad CDU-CSU „dabar turės kovoti, net dėl to, kad galėtų dalyvauti derybose dėl kitos vyriausybės“.

„CDU būstinėje dabar dedamos viltys į trišalius kandidatų į kanclerius debatus“, – rašė leidinys.

Tuo metu O. Scholzui klaidų pavyko išvengti.

„Kitaip nei jo konkurentai, rinkimų mūšyje jis įkūnijo valstybės veikėją – tą, kuris randa tinkamus žodžius, nesvarbu, ar jie būtų apie potvynio katastrofą liepą, ar apie siaubingus vaizdus, pasiekusius mus iš Afganistano“, – pažymėjo dešiniosios pakraipos dienraštis „Welt“.

Leidinys taip pat pažymėjo, kad rinkėjai, kurie trokšta, kad tęstųsi A. Merkel stiliaus valdymas, užtikrinantis niekuo neišsiskiriančią, bet stabilią vyriausybę, gali pasirinkti O. Scholzą.

Nors jiedu atstovauja skirtingoms partijoms, pats O. Scholzas nepraleidžia progos pasinaudoti vis dar dideliu A. Merkel populiarumu.

„Niekada nėra blogai būti lyginamam su sėkminga kanclere“, – neseniai pareiškė jis interviu dienraščiui „Sueddeutsche Zeitung“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.