Išsigelbėję nuo talibų Kabule, afganistaniečiai patyrė nelaimę Lenkijoje: du vaikai – komos būsenoje

Iš Kabulo išgelbėtą afganistaniečių šeimą ištiko didelė nelaimė Lenkijoje: grybais apsinuodiję du vaikai pateko į komą.

 Iš Kabulo išgelbėtą afganistaniečių šeimą ištiko didelė nelaimė Lenkijoje: grybais apsinuodiję du vaikai pateko į komą.  <br> US Navy/Cover-Images.com/Scanpix nuotr.
 Iš Kabulo išgelbėtą afganistaniečių šeimą ištiko didelė nelaimė Lenkijoje: grybais apsinuodiję du vaikai pateko į komą.  <br> US Navy/Cover-Images.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

2021-08-30 14:29, atnaujinta 2021-08-30 14:41

Nelaimė nutiko pabėgėlių statuso siekiančių užsieniečių apgyvendinimo centre Denbako gyvenvietėje netoli Varšuvos. Prieš savaitę iš Kabulo atgabenta dvylikos asmenų Mihamado šeima skundėsi blogu maitinimu,ir nusprendė pasistiprinti gretimame miškelyje prisirinktais grybais.

Afganistaniečiai nežinojo, jog ne visi grybai tinka maisto gamybai, todėl, deja, į krepšelį prisirinko ir nuodingų grybų. Netrukus trys vaikai pasijuto blogai ir buvo skubiai išgabenti į ligoninę.

Suteikus intensyvią medicininę pagalbą septyniolikametės Sofijos būsena ėmė gerėti, tačiau aštuonmetis Mustafa ir šešiametis Ali paniro į komos būseną.

Berniukų gyvybę išgelbėti gali skubus kepenų persodinimas, tačiau tyrimai paliudijo, jog nė vienas gausios šeimos narys netinka būti donoru. Lenkijos medikai suskubo ieškoti donorų mažiesiems afganistaniečiams, o kol kas vaikų gyvybė yra palaikoma dirbtiniu būdu.

Varšuvos universiteto Collegium Civitas dėstytoja Paulina Olszanka, savanoriaujanti padedant pabėgėliams iš Afganistano, žiniasklaidai patvirtino, jog atvykėliai skundėsi dėl prastų apgyvendinimo sąlygų ir maisto trūkumo.

Pabėgėliams talkinanti organizacija „Ocalenia“ skelbia, jog tragedija gali ištikti ir 32 afganistaniečius bei irakiečius, kurie jau ketvirtą savaitę badmiriauja Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje.

„Ocalenie“ atstovų teigimu, trečdalis šalia Usnažo kaimelio Palenkės regione atvirame – lauke prie laužo gyvenančių pabėgėlių karščiuoja, jų gyvybei iškilo rimtas pavojus. Lenkijos opozicinių partijų atstovai ragino praleisti medikus pas pabėgėlius ir leisti perduoti maistą, šiltus rūbus, palapines.

Pasieniečiai ir jiems talkinantys kariškiai to neleidžia padaryti. Šalies vadovai yra įsitikinę, jog jei į Lenkiją bus įleista minėta grupė pabėgėlių, tai netrukus prie laužų pasienyje įsikurs šimtai pabėgėlių.

Juos Aliaksandras Lukašenka bei Kremlius naudoja kaip hibridinio karo priemonę. Opozicija to neneigia, tačiau ragina parodyti žmogiškumą ir įsileisti dalį pabėgėlių.

Opozicija kritikuoja ir valdančiųjų sprendimą pasienyje su Baltarusija statyti spygliuotą tvorą. Opozicijos teigimu, gąsdindama pabėgėliais valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) siekia tautiečiams sukelti baimės jausmą, o demonstruodama ryžtą jų neįsileisti siekia populistinio populiarumo.

Primenama, jog būtent gąsdinimas pabėgėliais prieš šešis metus padėjo TTP laimėti Seimo rinkimus.

Nepaisant šios kritikos, vyriausybė nurodė skubos tvarka statyti spygliuotą tvorą pasienyje su Baltarusija.

Gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas pareiškė, jog tvora bus laikina, gerokai pigesnė ir greičiau iškilsianti negu statoma Lietuvoje.

2,5 metro aukščio tvorą nurodyta tiesti ne privačiai firmai, o kariuomenei, todėl jos statyba prasidėjo momentaliai, pereitą trečiadienį.

Po trejų dienų M.Blaszczakas pasigyrė, jog jau nutiesta dešimt kilometrų.

Protestuodami prieš nenorą įsileisti pasienyje badaujančių 32 pabėgėlių, trylika kairiųjų aktyvistų sekmadienį skubiai pribėgo prie nutiestos tvoros ir ją perkirpo.

Pasieniečiai netrukus visus sulaikė, o ministras M.Blaszczakas juos pavadino hibridinio A.Lukašenkos karo talkininkais ir pagrasino griežtai nubausti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.