Įtampa kaista: praneša apie iš naujo įjungtą Šiaurės Korėjos reaktorių

Branduoliniu ginklu apsiginklavusi Šiaurės Korėja, regis, iš naujo įjungė savo plutonio gamybos reaktorių, teigia Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA).

Tai gali būti laikoma ženklu, kad Pchenjanas plečia savo draudžiamą ginklų programą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Tai gali būti laikoma ženklu, kad Pchenjanas plečia savo draudžiamą ginklų programą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2021, 8:19 AM

Tai gali būti laikoma ženklu, kad Pchenjanas plečia savo draudžiamą ginklų programą. Apie 5 megavatų reaktoriaus Jongbjone – Šiaurės Korėjos pagrindiniame branduoliniame komplekse – įjungimą pranešama deryboms tarp Pchenjano ir Vašingtono vis dar esant aklavietėje.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas per antrą susitikimą su tuometiniu JAV prezidentu Donaldu Trumpu pasiūlė išmontuoti dalį Jongbjono komplekso mainais į šaliai taikomų sankcijų palengvinimą, tačiau jo siūlymas buvo atmestas.

Šiaurės Korėją veikia daugybė tarptautinių sankcijų dėl šalies branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų, kurios, valdant Kim Jong Unui, sparčiai pasistūmėjo į priekį.

„Nuo liepos pradžios būta ženklų, įskaitant aušinimo vandens išleidimą, kurie atitinka reaktoriaus veikimą“, – sakoma kasmetinėje TATENA ataskaitoje, kurioje priduriama, kad Jongbjono reaktorius, regis, prieš tai neveikė nuo 2018 m. gruodžio.

TATENA inspektoriai 2009 m. buvo išvyti iš Šiaurės Korėjos ir nuo tada agentūra atlieka stebėjimą iš už šalies ribų.

Apie galimą reaktoriaus veikimą pranešama po to, kai buvo pastebėta ženklų, kad Pchenjanas taip pat naudojasi netoliese esančia radiochemine laboratorija, kad atskirtų plutonį nuo iš reaktoriaus pašalinto branduolinio kuro.

Ženklai, rodantys reaktoriaus ir laboratorijos veikimą, „kelia didžiulį nerimą“, teigė TATENA, pridurdama, kad tokia veikla „akivaizdžiai pažeidžia“ JT rezoliucijas.

Aukštas JAV valstybės departamento pareigūnas teigė, kad Vašingtonas žino apie šią ataskaitą ir glaudžiai koordinuoja veiksmus su savo sąjungininkėmis.

„Šioje ataskaitoje pabrėžiamas skubus dialogo ir diplomatijos poreikis, kad būtų galima pasiekti visišką Korėjos pusiasalio branduolinį nusiginklavimą, – naujienų agentūrai AFP teigė pareigūnas. – Toliau siekiame dialogo su KLDR, kad galėtume pakalbėti apie šią veiklą ir daugybę klausimų, susijusių su branduoliniu nusiginklavimu.“

JAV Šiaurės Korėjos pasiuntinys Sung Kimas praėjusią savaitę pakartojo savo siūlymą susitikti su savo kolegomis Šiaurės Korėjoje „bet kur, bet kada“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.