Švietimo sistemą reformuojanti Kinija uždraudė egzaminuoti šešiamečius

Pekinas pirmadienį uždraudė rengti egzaminus raštu šešiamečiams ir septynmečiams, įgyvendindamas didelio masto švietimo sistemos reformas, kuriomis siekiama sumažinti vaikų ir tėvų patiriamą spaudimą dėl itin didžiulio konkuravimo mokyklose.

 Švietimo sistemą reformuojanti Kinija uždraudė egzaminuoti šešiamečius.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Švietimo sistemą reformuojanti Kinija uždraudė egzaminuoti šešiamečius.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2021, 1:51 PM

Pagal ankstesnę į egzaminus orientuotą sistemą visi mokiniai jau nuo pirmos klasės turėjo laikyti egzaminus. Sulaukus 18-os moksleivių laukia didžiulį stresą keliantys stojamieji į universitetus, vadinami gaokao, kai vos vienas balas gali nulemti visą tolesnę vaiko ateitį.

„Per dažni egzaminai,.. dėl kurių moksleiviai per daug apkraunami ir patiria didžiulį spaudimą“, panaikinami Švietimo ministerijos, rašoma pirmadienį paskelbtose naujose gairėse.

Ministerija nurodė, kad nuo ankstyvo amžiaus vaikų patiriamas spaudimas „daro žalą jų psichinei ir fizinei sveikatai“.

Naujos taisyklės taip pat numato, kad aukštesnėse privalomojo ugdymo klasėse egzaminai gali būti organizuojami tik kartą per mokslo metus. Aukštesnėse vidurinio ugdymo klasėse leidžiama organizuoti pusmetinius egzaminus ir žinių patikrinimus prieš egzaminus.

Šios priemonės yra dalis vyriausybės inicijuotų platesnio masto Kinijos švietimo sistemos reformų, kuriomis, be kita ko, siekiama pažaboti korepetitorių paslaugas teikiančias mokyklas.

Liepos pabaigoje Kinija nurodė visoms privačioms mokymo firmoms tapti ne pelno organizacijomis ir uždraudė korepetitorių paslaugas teikiančioms agentūroms rengti pagrindinių dalykų užsiėmimus savaitgalio ir švenčių dienomis, iš esmės paralyžiuodama 100 mlrd. JAV dolerių vertės sektorių.

Šiomis priemonėmis siekiama sumažinti nelygybę švietimo srityje, turint galvoje, kad kai kurios viduriniosios klasės šeimos nepagaili per metus už privačias pamokas pakloti 100 tūkst. juanių (13,5 tūkst. eurų), siekdamos, kad jų atžalos įstotų į geriausius universitetus.

Daugelis šeimų taip pat ieškosi nekilnojamojo turto mokyklų mikrorajonuose, todėl kyla būstų kainos.

„Jokia kita šalis neturi taip giliai įsišaknijusios privačių pamokų kultūros, kaip Kinija“, – sakė Šanchajuje įsikūrusios konsultavimo įmonės „Oliver Wyman“ atstovė Claudia Wang.

Kinijai fiksuojant lėčiausią per kelis pastaruosius dešimtmečius gyventojų skaičiaus auginą, valdžia anksčiau šiais metais atsisakė vadinamosios dviejų vaikų politikos ir ieško būdų paskatinti šeimas susilaukti daugiau vaikų.

Pekino administracija praėjusią savaitę paskelbė, kad mokytojai kas šešerius metus turės keisti mokyklas, kad būtų užkirstas kelias aukščiausios kvalifikacijos švietimo specialistų koncentracijai tam tikrose mokyklose.

Švietimo pareigūnai pirmadienį pakartojo, kad mokykloms draudžiama steigti specialias klases talentingiausiems moksleiviams.

Švietimo ministerija anksčiau šiais metais taip pat uždraudė pirmų ir antrų klasių mokiniams užduoti namų darbus raštu. Aukštesniųjų vidurinio ugdymo klasių moksleiviams užduodamų namų darbų ruoša turi trukti ne ilgiau kaip pusantros valandos.

Visgi daugelis kinų tebelaiko mokslą keliu į socialinį judumą.

Gaokao yra vienas iš nedaugelio kelių moksleiviams iš nepasiturinčių, kaimo vietovėse gyvenančių šeimų pakliūti į geriausius šalies universitetus ir užsitikrinti geresnes darbo perspektyvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.