Izraelis: JAV pasitraukimas iš Afganistano – teisingas, bet prastai įgyvendintas žingsnis

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas trečiadienį pareiškė, kad JAV sprendimas trauktis iš Afganistano veikiausiai yra „teisingas“, bet netinkamai įgyvendintas, ir pabrėžė, kad šio žingsnio poveikis regiono saugumui dar nėra aiškus.

Talibanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Talibanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-01 19:17

„Tai įvyko kitaip nei turėjo įvykti“, – užsienio žiniasklaidai per susitikimą Jeruzalėje sakė Y. Lapidas.

„Tikriausiai tai buvo teisingas sprendimas, kuris galbūt nebuvo tinkamai įgyvendintas“, – pridūrė ministras.

Centristas Y. Lapidas – įtakingas politikas, subūręs birželį į valdžią atėjusią Izraelio aštuonių partijų koalicinę vyriausybę – taip atsakė į kilusį susirūpinimą, kad JAV pasitraukimas iš Afganistano rodo mažėjantį Amerikos susidomėjimą platesniu regionu.

Kai kurie ekspertai perspėja, kad praėjusį mėnesį Talibanui perėmus valdžią Afganistane, ši sėkmė gali padrąsinti kitos griežtosios linijos grupuotės, įskaitant Gazos Ruožą kontroliuojantį islamistų judėjimą „Hamas“.

2007 metais palestiniečių anklavo kontrolę perėmęs ir ne kartą su Izraeliu kariavęs „Hamas“ pasveikino talibus, jiems rugpjūčio 15 dieną užėmus Kabulą.

Y. Lapidas pabrėžė: „Nemanau, kad Jungtinės Valstijos traukiasi iš Artimųjų Rytų.“

„Manau, kad turėtume šiek tiek palaukti prieš darydami išvadas, kokie tiksliai bus šio įvykio padariniai“, – pažymėjo jis.

Y. Lapido teigimu, dar neįmanoma „visiškai suprasti visų šio žingsnio pasekmių“, atsižvelgiant į jo poveikį Pakistanui ir „ilgą sieną, kurią (šiitiškas) Iranas dabar turi su radikalia sunitiška valstybe, vadovaujama radikalios sunitų organizacijos“.

Talibanas pirmadienį užsibaigusį JAV pasitraukimą šventė kaip didžiulę pergalę, kovotojams perėmus Afganistano kontrolę po ilgo ir kruvino sukilimo, kuris baigėsi staigiu vyriausybės pajėgų kolapsu.

JAV prezidentas Joe Bidenas tvirtai gina savo sprendimą nutraukti du dešimtmečius trukusį karą, pradėtą atsakant į rugsėjo 11-osios atakas Amerikoje. Antradienį J. Bidenas pareiškė priėmęs „geriausią sprendimą Amerikai“, nes jo šalis turėjo du pasirinkimus: „pasitraukti arba eskaluoti“ konfliktą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.