JT vadovas perspėja dėl „humanitarinės katastrofos“ Afganistane

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas antradienį įspėjo dėl gresiančios „humanitarinės katastrofos“ Afganistane ir paragino šalis skubiai skirti lėšų po JAV pajėgų pasitraukimo.

 JT vadovas perspėja dėl „humanitarinės katastrofos“ Afganistane.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JT vadovas perspėja dėl „humanitarinės katastrofos“ Afganistane.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2021, 10:15 AM

Jis išreiškė „didelį susirūpinimą dėl gilėjančios humanitarinės ir ekonominės krizės šalyje“ ir pridūrė, kad pagrindinių paslaugų teikimui gresia „visiškai žlugti“.

„Dabar labiau nei bet kada afganistaniečių vaikams, moterims ir vyrams reikia tarptautinės bendrijos paramos ir solidarumo“, – sakoma jo pareiškime.

„Raginu visas valstybes nares nepagailėti lėšų Afganistano žmonėms sunkiausiu jiems metu. Raginu jas skirti savalaikį, lankstų ir išsamų finansavimą“, – sakė generalinis sekretorius.

A. Guterresas pranešė, kad JT kreipimosi dėl Afganistano detales paskelbs kitą savaitę.

Bus pateikta detalių apie „pačius skubiausius humanitarinius poreikius ir finansavimo reikalavimus“ ateinantiems keturiems mėnesiams, sakė jis.

Generalinio sekretoriaus pavaduotojas humanitariniams reikalams ir skubios pagalbos koordinatorius Martinas Griffithsas koordinuos „visą JT sistemą“ rengiantis skelbti kreipimąsi, pridūrė A. Guterresas.

Pasak jo, kone pusei Afganistano gyventojų – 18 mln. žmonių – dėl išgyvenimo skubiai reikia humanitarinės pagalbos.

„Vienas iš trijų afganistaniečių nežino, iš kur kitą kartą gaus pavalgyti. Daugiau kaip pusė visų jaunesnių nei penkeri metai vaikų, prognozuojama, kitais metais smarkiai nusilps dėl prastos mitybos. Žmonės kasdien praranda galimybes gauti pagrindinių prekių ir paslaugų. Gresia humanitarinė katastrofa“, – pabrėžė A. Guterresas.

Pasak jo, didelė sausra ir sunkios artėjančios žiemos sąlygos reiškia, kad į Afganistaną skubiai reikia nugabenti papildomų atsargų maistu, pastogės ir sveikatos priežiūros prekėmis.

„Raginu visas šalis padėti užtikrinti saugų ir netrikdomą humanitarinį kelią gyvybes gelbstinčioms ir gyvybę palaikančioms atsargoms, taip pat visiems humanitariniams darbuotojams, vyrams ir moterims“, – sakė jis.

A. Guterreso teigimu, humanitarinių agentūrų įsipareigojimas likti Afganistane ir teikti pagalbą „nesusvyruos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.