Kataras ragina talibus užtikrinti „saugų kelią“ žmonėms, norintiems išvykti iš Afganistano

Kataras trečiadienį paragino Talibaną užtikrinti „saugų kelią“ žmonėms, norintiems išvykti iš Afganistano pasibaigus JAV vadovautai evakuacijai.

 Kataras ragina talibus užtikrinti „saugų kelią“ žmonėms, norintiems išvykti iš Afganistano.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kataras ragina talibus užtikrinti „saugų kelią“ žmonėms, norintiems išvykti iš Afganistano.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2021, 1:40 PM, atnaujinta Sep 1, 2021, 5:12 PM

Daugiau kaip 123 tūkst. užsienio piliečių ir afganistaniečių pabėgo iš šalies per karštligišką, antradienį pasibaigusią evakuacijos lėktuvais operaciją, bet išvykti dar nori daug kitų žmonių.

„Akcentuojame Talibanui judėjimo laisvės klausimą ir tai, kad būtų saugus kelias žmonėms išvykti ir atvykti, jei jie to nori“, – po susitikimo su Nyderlandų diplomatijos vadove Sigrid Kaag įvykusioje spaudos konferencijoje sakė užsienio reikalų ministras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani.

„Tikimės artimoje ateityje, kai oro uostas vėl pradės dirbti, pamatyti šių įsipareigojimų vykdymą ir [tikimės], kad tai vyks sklandžiai, be kliūčių žmonėms, norintiems išvykti iš Afganistano ar į jį atvykti“, – sakė jis.

JAV pareigūnai yra sakę, kad Kabulo oro uostas yra prastos būklės, o didelė dalis svarbiausios jo infrastruktūros yra apgadinta ar sunaikinta.

Po dviejų karo dešimtmečių išskridus paskutiniam JAV lėktuvui, talibai ankstų antradienį džiūgaudami šaudė į dangų Kabule. Vėliau jie pražygiavo didžiuliu sostinės oro uostu.

S. Kaag sakė, kad Talibanui užgrobus valdžią Afganistane Nyderlandai savo ambasadą Kabule perkels į Katarą.

Anksčiau panašius sprendimus paskelbė Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija.

Katare pastaraisiais metais vykdavo Talibano ir Jungtinių Valstijų derybos, ši šalis buvo tranzito punktas maždaug 43 tūkst. iš Afganistano evakuotų žmonių.

„Paprašiau Jo Ekscelencijos maloniai sutikti su Nyderlandų ambasados perkėlimu iš Kabulo į Dohą“, – žurnalistams sakė S. Kaag.

Ji taip pat pabrėžė „būtinybę užtikrinti, kad Afganistanas vėl netaptų baze teroristinėms organizacijoms“.

„Taip pat paprašiau [Kataro užsienio reikalų ministro] pasinaudoti savo įtaka ir situacija, kad būtų galima iš tikrųjų padėti visoms šalims Afganistane pasiekti įtraukų politinį susitarimą, užtikrinsiantį stabilumą ir būsimą klestėjimą“, – sakė S. Kaag.

JAV 2001 metais įsiveržė į Afganistaną ir nuvertė Talibano vyriausybę. Tai buvo padaryta po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų, kurias organizavusi islamistų grupuotė „al Qaeda“ Afganistane buvo radusi saugų prieglobstį.

Vakarų šalys baiminasi, kad Afganistanas vėl gali tapti saugia priebėga ekstremistams, norintiems rengti teroristines atakas.

Persijos įlankos regiono šalys, tarp jų Kataras, buvo labai svarbios stotelės rengiant evakuacinius skrydžius Vakarų piliečiams ir afganistaniečių vertėjams, žurnalistams bei kitiems darbuotojams.

Nyderlandai perkels ambasadą Kabule į Katarą

Talibanui užgrobus valdžią Afganistane Nyderlandai savo ambasadą Kabule perkels į Katarą, trečiadienį sakė užsienio reikalų ministrė Sigrid Kaag.

Anksčiau panašius sprendimus paskelbė Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija.

„Paprašiau Jo Ekscelencijos maloniai sutikti su Nyderlandų ambasados perkėlimu iš Kabulo į Dohą“, – po Dohoje įvykusio susitikimo su Kataro užsienio reikalų ministru žurnalistams sakė S. Kaag.

Kabule nusileido Kataro lėktuvas su techninių ekspertų grupe

Kabule trečiadienį nusileido Kataro lėktuvas su technine grupe, kuriai pavesta aptarti šio miesto oro uosto atidarymo perspektyvas, Afganistano kontrolę perėmus Talibanui, pranešė informuotas šaltinis.

„Kataro lėktuvas su technine grupe šiandien nusileido Kabule, siekiant aptarti galimybes atnaujinti oro uosto darbą“, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis.

„Nors galutinis susitarimas dėl techninės pagalbos teikimo nepasiektas, Kataro techninė grupė inicijavo šią diskusiją kitos šalies prašymu, – pridūrė jis. – Tebevyksta derybos saugumo ir veiklos klausimais.“

Pasak šaltinio, skrydžius siekiama atnaujinti dviem tikslais – humanitarinei pagalbai teikti ir judėjimo laisvei, įskaitant evakuacijos atnaujinimą, užtikrinti.

Daugiau nei 123 tūkst. užsieniečių ir afganistaniečių pabėgo iš šalies per antradienį pasibaigusią karštligišką evakuacijos operaciją, tačiau išvykti desperatiškai tebenori dar daugelis kitų žmonių.

Pasak JAV pareigūnų, Kabulo tarptautinio oro uosto būklė yra prasta: didžioji dalis pagrindinės infrastruktūros yra apgadinta arba sunaikinta.

Talibano kovotojai antradienį džiūgaudami šaudė į dangų, Kabulą po du dešimtmečius trukusio karo palikus paskutinėms JAV pajėgoms.

Pastaraisiais metais Katare vyko Talibano ir Vašingtono derybos. Be to, per šią šalį iš Afganistano tranzitu buvo evakuota apie 43 tūkst. asmenų.

JAV įsiveržė į Afganistaną ir nuvertė Talibano vyriausybę 2001-aisiais, atsakydamos į tų metų rugsėjo 11-ąją surengtas atakas. Už jas buvo atsakingas teroristų tinklas „al Qaeda“, radęs prieglobstį šioje Vidurio Azijos valstybėje.

Vakarų šalių sostinės būgštauja, kad Afganistanas vėl gali tapti išpuolius pasiruošusių vykdyti ekstremistų placdarmu.

Persijos įlankos šalys, įskaitant Katarą, atliko svarbų vaidmenį kaip tarpinės stotelės išskraidinant Vakarų valstybių piliečius, taip pat afganistaniečius vertėjus ir kitus asmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business
Gyvai
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?