Kinijos ministras: bendradarbiavimas dėl klimato priklauso nuo Vašingtono

Kinija pakvietė Jungtines Valstijas atkurti gerus santykius su Pekinu, kad būtų galima padaryti pažangą dėl klimato kaitos, ketvirtadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija, Vašingtono klimato pasiuntiniui atvykus spausti didžiausios pasaulio teršėjos stiprinti kovą su atšilimu.

Kova su klimato kaita yra tarp nedaugelio klausimų, kuriais abi šalys bando sutarti.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kova su klimato kaita yra tarp nedaugelio klausimų, kuriais abi šalys bando sutarti.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2021, 1:09 PM

Pastaraisiais mėnesiais įtampa tarp Kinijos ir JAV smarkiai išaugo, abi šalys ginčijosi dėl žmogaus teisių padėties Kinijoje ir pradinio atsako į atsiradusį koronavirusą.

Kova su klimato kaita yra tarp nedaugelio klausimų, kuriais abi šalys bando sutarti.

Tačiau Pekinas pastaruoju metu kalba, kad bendradarbiavimui aplinkosaugos srityje gali pakenkti santykių su JAV prastėjimas.

Užsienio reikalų ministras Wang Yi į Kiniją atvykusiam JAV klimato pasiuntiniui Johnui Kerry trečiadienį pasakė, kad bendradarbiavimo dėl pasaulinio atšilimo negalima atsieti nuo platesnės diplomatijos tarp abiejų šalių.

Per vaizdo pokalbį su J. Kerry Wang Yi apkaltino Vašingtoną „dideliu strateginiu apsiskaičiavimu dėl Kinijos“, sakoma ministerijos pranešime.

„Neįmanoma Kinijos ir JAV bendradarbiavimo klimato klausimais iškelti virš bendros Kinijos ir JAV santykių aplinkos“, – sakė Wang Yi.

Pasak Kinijos ministro, „dabar eilė veikti Jungtinėms Valstijoms ir JAV turėtų liautis vertinusi Kiniją kaip grėsmę ir priešininkę“.

J. Kerry anksčiau šią savaitę lankėsi Japonijoje, o paskui nuvyko į Kinijos šiaurės rytuose esantį Tiandzino miestą.

Ketvirtadienį per virtualų susitikimą su Kinijos vicepremjeru Han Zheng J. Kerry sakė, kad „pasaulis neturi būdo klimato krizei išspręsti be visiško Kinijos įsitraukimo ir įsipareigojimo“, sakė JAV valstybės departamento atstovas.

J. Kerry Han Zhengui pasakė, kad be reikšmingų Kinijos pastangų mažinti taršą „negalime pasiekti tikslo šiltėjimą apriboti 1,5 Celsijaus laipsnio“, nurodė Valstybės departamentas.

JAV pasiuntinys ne kartą ragino Kiniją – didžiausią teršėją pasaulyje – labiau stengtis mažinti taršą anglies dvideginiu ir prieš vizitą Kinijoje lankydamasis Japonijoje pakvietė Pekiną „vykdyti jų statusui deramus įsipareigojimus“.

Antroje vietoje pagal taršą anglies dvideginiu yra JAV, iki pastarojo meto buvusios pirmoje vietoje.

Kinija yra pažadėjusi taršos piką pasiekti iki 2030 metų, o iki 2060-ųjų tapti neutralia klimato atžvilgiu, bet ir toliau yra labai priklausoma nuo anglių, patenkinančių kone 60 proc. jos energijos poreikių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.