„Islamo valstybės“ narys pripažino kaltę dėl sąmokslo nužudyti keturis įkaitus amerikiečius

Alexanda Kotey iš „bitlais“ pramintos liūdnai pagarsėjusios „Islamo valstybės“ (IS) pagrobėjų gaujos ketvirtadienį JAV teisme padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl kaltinimų susimokius nužudyti keturis įkaitus amerikiečius.

Jungtinės Karalystės pilietis A. Kotey yra vienas iš dviejų IS „bitlų“ gaujos narių, atvežtų į Jungtines Valstijas teisti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės pilietis A. Kotey yra vienas iš dviejų IS „bitlų“ gaujos narių, atvežtų į Jungtines Valstijas teisti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2021, 9:14 AM, atnaujinta Sep 3, 2021, 9:27 AM

Federalinis teismas Aleksandrijoje, Virdžinijos valstijoje netoli Vašingtono, šią savaitę paskelbė pranešimą apie A. Kotey kaltės pripažinimo pareiškimo svarstymą.

Buvęs Jungtinės Karalystės pilietis A. Kotey yra vienas iš dviejų IS „bitlų“ gaujos narių, atvežtų į Jungtines Valstijas teisti.

„Kotey užtikrintas deramas procesas ir pamatęs nepaneigiamus įrodymus jis priėmė nepriklausomą sprendimą padaryti kaltės pripažinimo pareiškimą dėl savo nusikaltimų“, – prie teismo rūmų sakė Virdžinijos Rytų apygardos prokuroro pareigas einantis Rajas Parekhas.

„Jis sutinka likusį savo gyvenimą praleisti kalėjime“, – pridūrė R. Parekhas.

37 metų A. Kotey ir 33 metų El Shafee el Sheikhas spalį buvo atskraidinti iš Irako teisti už dalyvavimą nužudant amerikiečių žurnalistus Jamesą Foley bei Steveną Sotloffą ir pagalbos darbuotojus Peterį Kassigą bei Kaylą Mueller.

Šiuos du įtariamuosius 2018 metų sausį Sirijoje sučiupo šios šalies kurdų pajėgos. Įtariamieji buvo perduoti JAV pajėgoms Irake.

Didžioji Britanija, kuri iš pradžių nenorėjo jų teisti savo teritorijoje, atėmė iš jų pilietybes.

Tačiau juos perduoti Jungtinėms Valstijoms tapo įmanoma tik JAV pareigūnams patikinus Londoną, kad byloje mirties bausmės nebus siekiama.

Keturių pagrobėjų gauja, kurią jos belaisviai „bitlais“ praminė dėl stipraus britiško akcento, pagrobtiems užsienio žurnalistams ir kitiems žmonėms nukirsdavo galvas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.