Žiniasklaida: talibai naujos Afganistano vyriausybės sudėtį paskelbs šeštadienį

Afganistano kontrolę perėmęs Talibanas nusprendė nukelti naujosios vyriausybės sudėties paskelbimo terminą iš penktadienio į šeštadienį, pranešė indų dienraštis „Times of India“, remdamasis Talibano atstovu Zabihullah Mujahidu.

Talibai naujos Afganistano vyriausybės sudėtį paskelbs šeštadienį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Talibai naujos Afganistano vyriausybės sudėtį paskelbs šeštadienį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2021, 5:52 PM

Pasak leidinio, keli šaltiniai nurodė, kad vyriausybei tikriausiai vadovaus vienas iš islamistų judėjimo lyderių – mula Abdul Ghani Baradaras.

Trečiadienį pasirodė pranešimų, kad Talibanas jau parinko pirmuosius naujos vyriausybės narius, įskaitant užsienio reikalų, gynybos ir vidaus reikalų ministrus.

Kaip pranešė televizija „TOLO News“, aukščiausio rango Talibano vadovas Hibatullah Akhundzada tikriausiai bus paskirtas Afganistano aukščiausiuoju lyderiu, o vykdomoji valdžia šalyje priklausys prezidentui arba premjerui.

Tačiau laikraštis „Hindustan Times“ nurodė, kad įvairių Talibano atšakų lyderiai kovoja tarpusavyje, siekdami užsitikrinti kuo didesnę įtaką būsimoje Afganistano vyriausybėje.

Leidinio duomenimis, pagrindiniai šio proceso dalyviai yra Haqqani tinklas, laikomas viena kovingiausių Talibano grupuočių, taip pat mula Mohammadas Yaqoobas – Talibano įkūrėjo mulos Omaro sūnus.

M. Yaqoobui ištikimos pajėgos kontroliuoja Kandaharą, laikomą judėjimo tvirtove Afganistane, o Haqqani tinklas yra užėmęs Kabulą.

Straipsnyje pažymima, kad tarp Talibano narių esama ir kitų nesutarimų.

H. Akhundzada vadovauja Talibanui nuo 2016 metų gegužės. Jis yra gimęs Kandahare, religinį išsilavinimą įgijo Pakistane ir 9-ajame dešimtmetyje dalyvavo partizaniniame kare prieš Sovietų Sąjungos pajėgas, pasiųstas į Afganistaną. H. Akhundzada yra svarbus talibų dvasinis lyderis ir ne kartą buvo arbitras sprendžiant religinius klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?