ICAO planuoja ataskaitą apie „Ryanair“ lėktuvo nutupdymą Minske paskelbti lapkritį

Jungtinių Tautų aviacijos agentūros ataskaita apie oro bendrovės „Ryanair“ lėktuvo priverstinį nutupdymą Minske, kai Baltarusijos valdžia suėmė šiuo laineriu skridusį disidentą, bus paskelbta šį rudenį, penktadienį pranešė pareigūnai.

 ICAO planuoja ataskaitą apie „Ryanair“ lėktuvo nutupdymą Minske paskelbti lapkritį.<br> AP/Scanpix nuotr.
 ICAO planuoja ataskaitą apie „Ryanair“ lėktuvo nutupdymą Minske paskelbti lapkritį.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2021, 9:06 AM

„Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, buvo priverstas neplanuotai nusileisti Minske, Baltarusijos autoritariniam prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui pakėlus į orą naikintuvą ir perspėjus apie neva orlaivyje padėtą bombą.

Šiuo lėktuvu skrido baltarusių opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir Vilniuje studijuojanti jo mergina – Rusijos pilietė Sofija Sapega. Laineriui nusileidus Minske, jiedu buvo nedelsiant sulaikyti.

Lėktuvo nutupdymas išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą. Virtinė Vakarų šalių paskelbė Baltarusijai naujų sankcijų.

Monrealyje įsikūrusi Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija (ICAO) penktadienį paskelbtame pranešime nurodė, kad „šiuo metu tyrimo rezultatų ir išvadų laukiama šių metų lapkritį“.

Baltarusijos tarnybos kaltino R. Pratasevičių prisidėjus koordinuojant pernai vykusius istorinius didžiulio masto protestus prieš A. Lukašenkos ginčijamą perrinkimą prezidentu.

Kai pora buvo sulaikyta, neilgai trukus buvo paskelbti vaizdo įrašai, kuriuose R. Pratasevičius ir S. Sapega pareiškė pripažįstantys savo kaltę. Aktyvistų šalininkai sako, kad tie prisipažinimai veikiausiai buvo išgauti prievarta.

R. Pratasevičiaus ir S. Sapegos suėmimas buvo dalis didesnio susidorojimo su Baltarusijos disidentais, aktyvistais ir nepriklausoma žiniasklaida šalyje, kurią A. Lukašenka geležiniu kumščiu valdo jau 27 metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.