JT vadovas rugsėjo 13 d. surengs konferenciją dėl pagalbos Afganistanui

Jungtinių Tautų (JT) vadovas Antonio Guterresas netrukus išvyks į Ženevą, kur rugsėjo 13 dieną sušauks aukšto lygio konferenciją dėl pagalbos Afganistanui, penktadienį pranešė jo atstovas spaudai.

 Jungtinių Tautų (JT) vadovas Antonio Guterresas netrukus išvyks į Ženevą, kur rugsėjo 13 dieną sušauks aukšto lygio konferenciją dėl pagalbos Afganistanui, penktadienį pranešė jo atstovas spaudai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Jungtinių Tautų (JT) vadovas Antonio Guterresas netrukus išvyks į Ženevą, kur rugsėjo 13 dieną sušauks aukšto lygio konferenciją dėl pagalbos Afganistanui, penktadienį pranešė jo atstovas spaudai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-04 13:02

Šaliai, kurioje po 20 metų trukusio karo kontrolę perėmė Talibanas, iškilo „humanitarinės katastrofos grėsmė“, sakoma atstovo Stephane'o Dujarrico pareiškime.

„Konferencijoje bus sprendžiamas spartaus finansavimo didinimo klausimas, kad būtų galima tęsti žmonių gelbėjimo humanitarinę operaciją; bus raginama suteikti visapusišką bei netrukdomą humanitarinę prieigą, kad afganai ir toliau gautų būtinas paslaugas“, – priduriama pareiškime.

Pasak S. Dujarrico, pasiekti šalies vystymo laimėjimai taip pat turi būti apsaugoti, o moterų teisės yra „esminė“ būsimo Afganistano stabilumo dalis.

Dar prieš Talibano pergalę Afganistanas buvo smarkiai priklausomas nuo išorinės pagalbos – 40 procentų šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) sudarė lėšos iš užsienio.

JT perspėjo, kad 18 mln. žmonių gresia humanitarinė nelaimė, o dar 18 mln. gali netrukus papildyti jų gretas.

„Kas trečias afganistanietis nežino, kada kitą kartą gaus pavalgyti. Prognozuojama, kad beveik pusės visų vaikų iki penkerių metų mityba per ateinančius 12 mėnesių bus labai prasta“, – teigė S. Dujarricas.

Kabulo gyventojai labai sunerimę dėl užsitęsusių ekonominių sunkumų šalyje, galinčių dar labiau paaštrėti valdžią perėmus Talibanui.

Rugpjūčio 30 dieną, praėjus dviem savaitėms po Afganistano vyriausybės žlugimo ir Kabulo kontrolės perėjimo į Talibano rankas, JAV baigė karą Afganistane.

Per šį laikotarpį pasaulis stebėjo chaotišką amerikiečių, kitų užsieniečių ir afganų, bėgančių nuo naujojo Talibano režimo, evakuaciją.

Nuo JAV išvykimo Talibanas bendradarbiauja su Kataru, kad Kabulo oro uostas – vienintelis pagalbos koridorius – vėl pradėtų veikti.

Ketvirtadienį JT pranešė atnaujinusios humanitarinius skrydžius iš Pakistano sostinės Islamabado į Mazari Šarifą Afganistano šiaurėje ir Kandaharą pietuose.

Nacionalinė oro bendrovė „Ariana Afghan Airlines“ penktadienį atnaujino vidaus skrydžius, o Jungtiniai Arabų Emyratai išsiuntė lėktuvą, skraidinusį „skubią medicininę ir maisto pagalbą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.