Naujoje Zelandijoje išpuolį surengęs ekstremistas buvo neseniai paleistas į laisvę

Naujojoje Zelandijoje policija nušovė kelis žmones prekybos centre subadžiusį džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) šalininką, kuris vos prieš kelis mėnesius buvo išleistas iš įkalinimo įstaigos, atlikęs bausmę už tai, kad nešiojosi medžioklinį peilį ir, kaip buvo žinoma, žiūrėjo ekstremistinius vaizdo įrašus.

 Naujoje Zelandijoje išpuolį surengęs ekstremistas buvo neseniai paleistas į laisvę.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Naujoje Zelandijoje išpuolį surengęs ekstremistas buvo neseniai paleistas į laisvę.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2021, 4:07 PM

Užpuolikas tuomet buvo paleistas, nepaisant nuogąstavimų, kad jis yra pavojingas visuomenei.

Pasak šalies institucijų, jos neturėjo priežasčių toliau laikyti minėtą asmenį suimtą.

Po paleidimo, policijos pareigūnai 53 dienas nuo liepos mėnesio stebėjo kiekvieną vyro žingsnį. Operacijoje dalyvavo apie 30 pareigūnų, dirbusių 24 valandas per parą.

Visų šių pareigūnų nerimas pasitvirtino penktadienį, kai sekamasis įėjo į vieną prekybos centrą Oklande, paėmė virtuvinį peilį iš lentynos ir juo subadė penkis žmones, iš kurių trys buvo smarkiai sužeisti.

Per grumtynes buvo sužeisti dar du pirkėjai. Šeštadienį trys žmonės kritinės būklės tebebuvo gydomi ligoninėje, o dar trys sužeistieji buvo stabilios ar vidutinės būklės.

Septintas žmogus išleistas gydytis į namus.

Pareigūnai šeštadienį patvirtino, kad užpuolikas yra 32 metų Ahamedas Aathilis Mohamedas Samsudeenas.

Sekimo operaciją vykdę pareigūnai, buvę netoli prekybos centro, pasileido į parduotuvę, kai pamatė išbėgančius pirkėjus ir išgirdo jų šauksmus, pranešė policija. Kai pareigūnai nušovė užpuoliką, nuo atakos pradžios buvo praėjusios vos pora minučių. Vieno parduotuvėje buvusio pirkėjo padarytame vaizdo įraše girdėti 10 paleistų šūvių.

Išpuolis pabrėžė Naujosios Zelandijos kovos su terorizmu įstatymų trūkumus. Ekspertų teigimu, jie yra per daug sukoncentruoti į baudžiamuosius veiksmus ir nėra pritaikyti sąmokslų ir išpuolių prevencijai. Pasak premjerės Jacindos Ardern, įstatymų leidėjai jau buvo parengę tam tikras šių įstatymų pataisas, skirtas ištaisyti spragas, kai įvyko išpuolis. Ji pažadėjo, kad įstatymų pakeitimai bus priimti iki mėnesio pabaigos.

Policijos komisaras Andrew Costeris teigė, kad įstatymai, pagal kuriuos jie dirba, įpareigojo policiją laukti, kol sekamasis pirmas žengs žingsnį.

„Galime žinoti apie ketinimus ir ideologiją, ir galime nerimauti dėl to, kas gali įvykti, – kalbėjo A. Costeris. – Tačiau to nepakanka, kad galėtume imtis kokių nors veiksmų.“

Pasak pareigūnų, užpuolikas buvo Šri Lankos pilietis, atvykęs į Naująją Zelandiją prieš 10 metų, kai jam buvo 22-eji, turėdamas studento vizą. Pirmą kartą į policijos akiratį jis pateko 2016 metais, kai feisbuke pradėjo reikšti paramą teroristiniams išpuoliams ir smurtiniam ekstremizmui.

Policija du kartus jį apklausė, tačiau jis toliau skelbė ekstremistinius vaizdo įrašus. 2017 metais policiją vyrą sulaikė Oklando oro uoste. Pasak pareigūnų, greičiausiai jis mėgino išvykti į Siriją, norėdamas prisijungti prie „Islamo valstybės“ grupuotės.

Per kratas pas sulaikytąjį rastas medžioklinis peilis ir uždraustos propagandinės medžiagos. Vėliau vyras buvo paleistas už užstatą. 2018 metais jis įsigijo dar vieną peilį, o policija rado dar du su „Islamo valstybe“ susijusius vaizdo įrašus.

Kitus trejus metus vyras praleido kalėjime dėl įvairių nusikaltimų, įskaitant dėl paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimo. Gegužę prisiekusiųjų teismas pripažino vyrą kaltu turėjus du uždraustus vaizdo įrašus su IS vaizdais, įskaitant grupuotės vėliavą ir pusiau automatinį ginklą laikantį bei juodą megztą kaukę dėvintį vyrą.

Visgi vaizdo įrašuose nebuvo rodomos žiaurios žmogžudystės, neretai matomos „Islamo valstybės“ vaizdo įrašuose, ir jie nebuvo klasifikuojami kaip pati žiauriausia neteisėta medžiaga. Aukščiausiojo teismo teisėja Sally Fitzgerald apibūdino vaizdo įrašų turinį kaip religines giesmes, giedamas arabų kalba. Pasak jos, vaizdo įrašuose kalbama apie tai, kaip žuvus mūšio lauke vardan ​​Dievo tampama kankiniu.

Teismo išvadoje buvo įspėta, kad vyras buvo linkęs imtis smurtinių veiksmų prieš kitus bendruomenės narius, turėjo tam priemonių ir kėlė didelę riziką. Jis apibūdintas kaip besilaikęs kraštutinių pažiūrų, gyvenęs uždarai ir laikęs save viršesniu už kitus.

Visgi teisėja nusprendė vyrą paleisti ir pavedė jį prižiūrėti vienai mečetei Oklande, kurios lyderis išreiškė norą padėti ir palaikyti vyrą lygtinio paleidimo laikotarpiu.

Teisėja tvirtino atmetusi argumentus, kad vyras netyčia aptiko vaizdo įrašus ir siekė patobulinti savo arabų kalbą. Pasak teisėjos, sunkinanti aplinkybė buvo ta, kad jis buvo paleistas už užstatą už ankstesnius panašius nusikaltimus ir mėgino ištrinti savo interneto naršyklės istoriją.

S. Fitzgerald atkreipė dėmesį į didžiulį policijos nerimą ir pažymėjo nežinojusi, ar pareigūnai tuo metu buvo teisūs, bet „nuoširdžiai tikėjosi, kad jie klysta“.

Teisėjas taip pat uždraudė vyrui turėti bet kokius įrenginius, leidžiančius prisijungti prie interneto, nebent probacijos pareigūnas raštu suteiktų leidimą, ir nurodė jam atskleisti prieigą prie bet kokių jo turimų socialinės žiniasklaidos paskyrų.

„Manau, kad rizika, kad pakartotinai nusikalsite pagal jau iškeltus kaltinimus išlieka didelė, – tuomet savo išvadą užbaigė teisėja. – Taigi, jūsų reabilitacija yra labai svarbi.“

Dar po dviejų mėnesių vyras traukiniu iš mečetės Oklando priemiestyje atvyko į prekybos centrą Naujojo Lino rajone Oklande, slapčia sekamas policijos pareigūnų. Jis, apsimetęs paprastu pirkėju, maždaug 10 minučių vaikštinėjo po parduotuvę. Parduotuvėje buvo mažiau žmonių nei įprasta, galiojant su koronavirusu susijusiems suvaržymams, o pareigūnai buvo atsitraukę, kad nebūtų pastebėti.

Apie 14 val. 40 min vietos laiku vyras pradėjo šaukti „Allahu akbar“ – „Dievas visų didesnis“ – ir pradėjo badyti atsitiktinius pirkėjus, Šie išsigandę pasileido bėgti iš prekybos centro.

Išpuolis sukrėtė visą šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.