Talibano specialiosios pajėgos nutraukė moterų protestą

Talibano specialiosios pajėgos šeštadienį šaudydamos į orą nutraukė naujausią Afganistano moterų protesto demonstraciją sostinėje dėl lygių teisių.

 Talibano specialiosios pajėgos šeštadienį šaudydamos į orą nutraukė naujausią Afganistano moterų protesto demonstraciją sostinėje dėl lygių teisių.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Talibano specialiosios pajėgos šeštadienį šaudydamos į orą nutraukė naujausią Afganistano moterų protesto demonstraciją sostinėje dėl lygių teisių.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-05 13:45

Talibano kovotojai praėjusį mėnesį žaibiškai užėmė beveik visą Afganistaną ir šventė paskutinių JAV karių išvykimą iš šalies po 20 metų trukusio karo.

Moterų demonstracija – antra Kabule per dvi dienas – prasidėjo taikiai. Dalyvės padėjo vainiką prie Afganistano gynybos ministerijos, pagerbdamos afganistaniečių karius, kurie žuvo kovodami su Talibanu, o tada nuėjo prie prezidentūros.

Protestuotojoms pradėjus šaukti vis garsiau, keli Talibano pareigūnai atėjo išklausyti, ką jos nori pasakyti.

24 metų demonstrantė, studentė Sudaba Kabiri, vienam Talibano pareigūnui pasakė, kad islamo pranašas suteikė moterims teisių ir kad jos jų nori. Talibano pareigūnas pažadėjo teises užtikrinti, bet demonstracijos dalyvės, daugiausia jaunos moterys, pažadą įvertino skeptiškai.

Protestuotojoms pasiekus prezidentūros rūmus atskubėjo keliolika Talibano specialiųjų pajėgų narių. Jiems pradėjus šaudyti į orą, demonstrantės pabėgo. S. Kabiri naujienų agentūrai AP sakė, kad talibai taip pat panaudojo ašarines dujas.

Talibanas yra pažadėjęs įtraukią vyriausybę ir nuosaikesnį valdymą, palyginti su jų režimu 1996–2001 metais. Tačiau daugelis afganistaniečių, ypač moterų, baiminasi per pastaruosius du dešimtmečius įgytų teisių panaikinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.