Kinijos Komunistų partija stoja į kovą su „toksiška“ įžymybių kultūra

Garsiausios Kinijos žvaigždės ir jų gerbėjų klubai iš žmonių akiračio buvo ištrinti per keletą dienų.

Zheng Shuang buvo patekusi į surogatinės motinystės skandalą po to, kai buvęs jos partneris apkaltino aktorę, kad ji paliko judviejų kūdikius Jungtinėse Valstijose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Zheng Shuang buvo patekusi į surogatinės motinystės skandalą po to, kai buvęs jos partneris apkaltino aktorę, kad ji paliko judviejų kūdikius Jungtinėse Valstijose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2021, 8:27 PM

Praėjusią savaitę Kinijos pramogų industrija tapo naujausiu sektoriumi, patekusiu į valdančiosios Komunistų partijos akiratį nuo to laiko, kai šalies prezidentas Xi Jinpingas pradėjo taikyti griežtesnius suvaržymus žmonėms, nepritariantiems valdančiųjų ideologijai, socialiniams aktyvistams, visuomenės veikėjams, skatinantiems liberalizmą bei privatiems verslams.

Viena ryškiausių Kinijos aktorių Zhao Wei pamatė, kad per vieną naktį jos vardo šalies internete neliko nė pėdsako. Jos gerbėjų puslapis socialiniame tinkle „Weibo“ – Kinijos stipriai cenzūruojamame „Twitter“ atitikmenyje – buvo uždarytas. Filmai ir televizijos serialai, kuriuose ji vaidino, net tie, kuriuose ji pasirodė prieš du dešimtmečius, buvo pašalinti iš visų internetinių transliacijos platformų, o jos vardas – pašalintas iš aktorių sąrašų.

Transliuotojai ir vaizdo įrašų svetainės ištrynė ir kitos aukščiausio lygio kinų aktorės Zheng Shuang darbus. Pastaroji penktadienį buvo nubausta 46 mln. JAV dolerių bauda už mokesčių vengimą. Šiais metais Zheng Shuang buvo patekusi į surogatinės motinystės skandalą po to, kai buvęs jos partneris apkaltino aktorę, kad ji paliko judviejų kūdikius Jungtinėse Valstijose.

Ketvirtadienį socialiniuose tinkluose buvo išplatintas „netinkamai besielgiančių“ įžymybių sąrašas, kurio sudėtyje esančius asmenis, kaip pranešama, pasmerkė Kinijos valdžia. Abi Zhao Wei ir Zheng Shuang, o taip pat ir kinų-kanadiečių popžvaigždė Kris Wu, kuris šį mėnesį buvo suimtas dėl įtariamo išžaginimo, buvo įtraukti į šį sąrašą.

Nors vyriausybė į atskiras garsenybes taikėsi ir anksčiau, naujosios kovos priemonės yra platesnės ir griežtesnės – jų egzistencija internete dabar yra sunaikinama visiškai. Šis atsikratymas yra toks švarus ir nepaliekantis pėdsakų, kad gerbėjai internete palygino jį su juodosios skylės susidarymu po to, kai kosmose sprogsta žvaigždė.

Valdžios atstovai taip pat ėmėsi veiksmų, kad pažabotų tarp Kinijos jaunimo populiarią įžymybių gerbėjų kultūrą. Penktadienį Kinijos kibernetinės erdvės administracija (KKEA) paskelbė 10 priemonių, skirtų „išvalyti“ garsenybių gerbėjų klubų „chaosą“.

Internautams buvo uždrausta pagal populiarumą reitinguoti žvaigždes. Taip pat buvo sugriežtintos talentų agentūrų ir fanų klubų taisyklės bei cenzūra. Dieną prieš populiari vaizdo įrašų platforma „iQiyi“ atšaukė visus „idealų“ talentų šou, pavadindama juos „nesveikais“.

Kinijos socialiniuose tinkluose komentatoriai teigė, kad šios represijos primena Kultūrinę revoliuciją – dešimtmetį trukusią (1966-1976 m.) socialinę ir politinę suirutę, kai buvo ribojamas menas ir kultūra, pakeičiant tai partijos propaganda.

Komunistų partija, kuri populiariąją kultūrą laiko pagrindiniu ideologiniu priešu, jau seniai laiko pramogų sektorių ant trumpo pavadėlio ir ją griežtai cenzūruoja. Kita vertus, ji taip pat ir skatino jos augimą, remdama vietinius filmus ir kitą produkciją tam, kad atsikovotų Kinijos visuomenę iš Holivudo ir kitų užsienio pramogų industrijų įtakos.

Ideologinė ir kultūrinė kontrolė

Tačiau valdant Xi Jinpingui partija darosi vis labiau apsėsta ideologinės ir kultūrinės kontrolės. Žvaigždžių idealizavimas ir fanų siautulys vis dažniau vertinami kaip pavojingą ir kenksmingą įtaką skleidžiantys šaltiniai – ypač šalies jaunimui.

Stiprus ekonomikos augimas dešimtmečius buvo pagrindinis valdžios teisėtumo ir legitimumo ramstis. Sulėtėjus Kinijos ekonomikai, Xi Jinpingas užsiminė apie „bendros gerovės“ poreikį ir įsipareigojo perskirstyti žmonių turtą, o daug uždirbančios įžymybės ir verslo magnatai bus pirmieji, kuriems bus taikoma naujoji politika.

Kai kurių žymiausių garsenybių pajamos yra akivaizdus priminimas apie Kinijos pražūtingą socialinę, turtinę atskirtį. Pranešama, kad Zheng Shuang už du su puse mėnesio trukusius romantinės dramos filmavimus buvo sumokėta 24 mln. JAV dolerių – vidutinis dienos atlyginimas buvo didesnis nei 300 tūkst. JAV dolerių.

Palyginimui, pernai Kinijos premjeras Li Keqiangas atskeidė, kad daugiau nei 600 mln. Kinijos gyventojų uždirba vos 140 JAV dolerių per mėnesį.

Žvelgiant iš ideologinės perspektyvos, partija nori, kad įžymybės taptų sektinu pavyzdžiu, padedančiu propaguoti tokias vertybes kaip patriotizmas ir meilė valdžiai. Nemaža dalis atsiliepė į šį kvietimą.

Socialiniuose tinkluose aktoriai, dainininkai, nuomonės formuotojai ir kiti pramogų pasaulio atstovai dažnai buvo matomi kaip tvirti Kinijos vyriausybės gynėjai, pavyzdžiui, pasisakydami už žiauriu elgesiu pasižymėjusią Honkongo policiją per 2019 m. prodemokratijos protestus arba organizuojant boikotus prieš Vakarų įmones, dėl jų kritiškos pozicijos prieš įtariamas priverstinio darbo stovyklas Sindziange.

Sėkmingi aktoriai taip pat vaidino patriotiniuose filmuose, televizijos serialuose bei laidose. Be to, įžymybės jaučiasi vis labiau priverstos aukoti milijonus, kuomet šalį ištinka didžiulė nelaimė.

Tačiau to nepakanka. Partija ekstravagantišką kai kurių žvaigždžių gyvenimo būdą vertina kaip moralinio nuosmukio ženklą ir mano, kad daugelis populiarių vyrų „idealų“ yra pernelyg „moteriški“. Taip pat susirūpinimą kėlė kraštutinės kai kurių gerbėjų priemonės, kurių buvo imtasi ginant savo „idealus“ nuo tariamų priešų – privačios informacijos viešinimas, patyčios internete, kibernetinės atakos ir gandų skleidimas.

Šeštadienį partijos kovos su korupcija priežiūros tarnyba piktinosi „toksiška“ įžymybių kultūra ir apkaltino ją „propaguojant klaidingas vertybes“ Kinijos jaunimui. „Jei nebus nukreipta tinkama linkme ir pakeista, ji (įžymybių kultūra) turės didžiulį destruktyvų poveikį būsimam jaunų žmonių gyvenimui ir socialiniai dorovei“, – sakė ji pranešime.

Partijos baimė – ne įžymybės, o jas dievinantys žmonės

Vis dėlto Komunistų partijai didžiausią nerimą kelia jaunų gerbėjų nepalaužiama ištikimybė savo idealizuojamoms garsenybėms. Pastarieji pademonstravo nepaprastą sugebėjimą mobilizuotis tiek internete, tiek už jo ribų palaikant savo dievaičius.

Po Kris Wu sulaikymo daugybė fanų atvirai kvietė surengti „gelbėjimo operaciją“, padėsiančią išlaisvinti Kris Wu iš policijos gniaužtų, taip parodydami nepasitikėjimą partija ir valstybine žiniasklaida.

Nors į „kalėjimo bėglių“ planą rimtai žiūrėtų nedaugelis, valdančiajai partijai, apsėstai siekio išlaikyti stabilumą ir kontrolę, tai yra įspėjimas, kad kai kurie šalies jaunuoliai yra pasirengę mesti iššūkį jos autoritetui, garbindami kažką kitą nei ji pati.

Grįžtant prie Kinijos reguliavimo institucijų – jos neslėpė politinių ketinimų, susijusių su pramogų pasaulio suvaržymais.

Penktadienį paskelbtame pranešime KKEA paragino įvairias valdžios agentūras taikyti apribojimus su „misijos, atsakomybės ir skubumo jausmu“ ir nepamiršti, kad tai gimė iš poreikio „apsaugoti politinį ir ideologinį saugumą internete“.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.