A. Navalno organizacijoms atstovavęs advokatas pranešė palikęs Rusiją dėl spaudimo

Garsus Rusijos žmogaus teisių advokatas, atstovavęs kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkurtoms organizacijoms, antradienį pranešė palikęs savo šalį dėl valdžios daromo spaudimo.

 Garsus Rusijos žmogaus teisių advokatas, atstovavęs kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkurtoms organizacijoms, antradienį pranešė palikęs savo šalį dėl valdžios daromo spaudimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Garsus Rusijos žmogaus teisių advokatas, atstovavęs kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkurtoms organizacijoms, antradienį pranešė palikęs savo šalį dėl valdžios daromo spaudimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2021, 5:27 PM

50-metis Ivanas Pavlovas yra vienas iš virtinės garsių su opozicija susijusių veikėjų, nusprendusių palikti Rusiją, šalyje stiprėjant susidorojimo kampanijai su opozicija prieš vėliau šį mėnesį vyksiančius parlamento rinkimus.

Advokatas, daugiausia dirbęs su valstybės išdavystės bylomis, platformoje „Telegram“ pranešė, kad išvyko į kaimyninį Sakartvelą.

„Dabar esu emigrantas. Kol kas – Sakartvele“, – parašė jis.

Šiemet I. Pavlovas atstovavo A. Navalno regioninių biurų tinklui ir Kovos su korupcija fondui, Rusijos prokurorams paraginus juos paskelbti „ekstremistiniais“.

Taip pat jis gynė buvusį žurnalistą Ivaną Safronovą, kuriam iškelta byla dėl kaltinimų valstybės išdavyste. I. Safronovas buvo suimtas pernai liepą, jis kaltinamas perdavęs valstybės paslapčių čekų žvalgybai.

Balandį rusų pareigūnai pradėjo baudžiamąjį tyrimą I. Pavlovo atžvilgiu ir jam buvo uždrausta naudotis telefonu ir internetu dėl neva atskleistos įslaptintos informacijos, susijusios su I. Safronovo teismu.

„Mano atžvilgiu paskelbti draudimai, susiję su baudžiamąja byla, pavertė mano darbą neįmanomu“, – parašė teisininkas telegrame.

Tačiau tie „draudimai nelietė vieno dalyko – galimybės išvykti iš šalies. Tai buvo ženklas, rodantis išėjimą“, pridūrė jis.

I. Pavlovas tvirtino, kad prieš išvykstant buvo sekamas, taip pat ir oro uoste. Tačiau advokatas pabrėžė, kad tai nesustabdė jo pasiryžimo išvykti iš Rusijos.

Teisininkas taip pat nurodė sutaręs, kad kol jo nebus, jo klientams atstovaus kiti „patikimi advokatai“. Jis sakė planuojantis kažkada sugrįžti į Rusiją.

Artėjant rugsėjo 17–19 dienomis rengiamiems rinkimams į parlamento žemuosius rūmus – Valstybės Dūmą – iš jų eliminuoti beveik visi balsingesni Kremliaus kritikai, įskaitant A. Navalno bendražygius.

Pastaraisiais metais valdžios institucijos suaktyvino pastangas nutildyti disidentus, o daugybė asmenų, įskaitant mokslininkus, buvo apkaltinti išdavyste ar valstybės paslapčių atskleidimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.