EK prašo teismo skirti Lenkijai baudas dėl teismų nepriklausomumo varžymo Lenkija pasmerkė ES „agresiją“

Europos Komisija antradienį paprašė Europos Teisingumo Teismo skirti kasdienes baudas Lenkijai, kol ši pradės vykdyti nurodymą sustabdyti reformas, Briuselio nuomone, kenkiančias teismų nepriklausomumui.

Europos Komisija antradienį paprašė Europos Teisingumo Teismo skirti kasdienes baudas Lenkijai.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Europos Komisija antradienį paprašė Europos Teisingumo Teismo skirti kasdienes baudas Lenkijai.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2021, 1:38 PM, atnaujinta Sep 7, 2021, 4:11 PM

Ginčas dėl Lenkijos mėginimo įvesti naują teisėjų drausminimo sistemą tėra vienas iš virtinės aštrių nesutarimų tarp ES ir dešiniojo sparno vyriausybės Varšuvoje.

Premjero Mateuszo Morawieckio vyriausybė jau apkaltino EK „šantažu“ dėl pasiūlymo, kad blokas gali sulaikyti lėšas, skirtas atsigavimui po pandemijos, nebent Varšuva priimtų ES teisės viršenybę.

Tebesitęsianti Europos Sąjungos aukščiausios instancijos teismo byla dėl Lenkijos teismų reformų galiausiai gali užtraukti šiai šaliai dideles baudas, nes Varšuva nepaisė nurodymo laikinai sustabdyti drausminimo procedūras.

„Teisingumo sistemos visoje Europos Sąjungoje privalo būti nepriklausomos ir teisingos“, – sakoma EK pirmininkės Ursulos von der Leyen pareiškime dėl Komisijos sprendimo siekti nurodymo vykdymo.

„ES piliečių teisės turi būti garantuojamos vienodai, kad ir kur jie gyventų Europos Sąjungoje“, – priduriama jame.

Lenkų teisingumo viceministras Sebastianas Kaleta į tai atsikirto tviteryje.

„Europos Komisija neteisėtai blokuoja Lenkijai skirtas lėšas ir prašo skirti baudas. Tai yra agresijos aktai“, – tviteryje parašė S. Kaleta, pavadinęs šį žingsnį „neteisėtu išpuoliu“.

„Zonos be LGBT“

Liepos mėnesį ES aukščiausios instancijos teismas nurodė Lenkijai laikinai sustabdyti savo naująsias teisėjų drausminimo procedūras, įskaitant jų darbą prižiūrinčią kolegiją.

Konservatyvi Lenkijos vyriausybė atsakė EK rugpjūčio 20-osios laišku ir jame pažadėjo imtis veiksmų.

Tačiau antradienį ES pareigūnai sakė, kad kol kas prieštaringai vertinamos drausminimo procedūros, laikomos politiniu spaudimu teismams, tęsiamos.

„Europos Teisingumo Teismo pastarojo meto sprendimai dėl lenkų teisėjų nepriklausomumo Lenkijoje nėra visiškai įgyvendinami“, – sakė Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoja Vera Jourova.

„Pavyzdžiui, Drausmės kolegija tęsia tam tikrą savo veiklą prieš teisėjus, nors visa ši veikla turėjo būti visiškai sustabdyta“, – sakė ji.

ES teisingumo komisaras Didier Reyndersas pridūrė: „Svarbu, kad Lenkija visiškai vykdytų sprendimus. Štai kodėl Komisija, kaip sutarčių sergėtoja, šiandien imasi veiksmų.“

Bendrijos atstovas sakė, kad EK konkrečiai nenurodė prašomų baudų lygio ir kad dėl to spręs Teismas.

Tuo metu ES teisme Liuksemburge toliau nagrinėjama platesnė Bendrijos byla prieš Lenkijos teismų reformas.

Šaltinis teisme naujienų agentūrai AFP sakė, kad greičiausiai procesas užtruks dar nuo šešių iki dešimties mėnesių ir kad finansinių nuobaudų klausimas bus galutinio sprendimo dalis.

Vis euroskeptiškesnė Lenkijos vyriausybė kaltinama siekiu įtaisyti teismuose M. Morawieckio partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) šalininkus.

Be to, liepą Europos Komisija pradėjo dar vieną teisinę procedūrą prieš Varšuvą, už tai, kad vietos valdžios institucijoms leido įvesti „zonas be LGBT ideologijos“.

Europos Komisija atsakinga už 750 mlrd. eurų ES atsigavimo po COVID-19 pandemijos fondo lėšų paskirstymą ir dar nėra suteikusi leidimo skirti Lenkijai 23 mlrd. eurų išmokų ir suteikti 34 mlrd. eurų lengvatinių paskolų, nepavykstant išspręsti ginčo su Varšuva dėl teisinės valstybės principų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.