Keisti rinkimų triukai Rusijoje: bandys atimti balsus pasikeitę ne tik vardus, bet ir išvaizdą

Į Sankt Peterburgo įstatymų leidybos asamblėjos vietas pretenduoja trys Borisai Višnevskiai. Vienas jų yra įtakingas įstatymų leidėjas B.Višnevskis, „Yabloko“ partijos vietinio skyriaus vadovas ir asamblėjos narys nuo 2016 m.

Į Sankt Peterburgo įstatymų leidybos asamblėjos vietas pretenduoja trys Borisai Višnevskiai.<br>„Twitter“ nuotr.
Į Sankt Peterburgo įstatymų leidybos asamblėjos vietas pretenduoja trys Borisai Višnevskiai.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2021, 10:13 PM

Kitas yra valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ pareigūnas, trečiasis automobilių remonto įmonės pardavėjas, tačiau pastarieji išsiskiria tuo, kad dar prieš svarbius rugsėjo rinkimus turėjo kitokius vardus.

Du nauji Višnevskiai internautų įvardijimai kaip sukčiai, kurie buvo įtraukti į rinkimų kampaniją siekiant atimti kuo daugiau balsų iš populiaresnio opozicijos kandidato.

Keista? Tiesą sakant, tai nėra nauja taktika Rusijos rinkimuose, tačiau istorija įgavo papildomų atspalvių, kai mieste savaitgalį buvo pakabinti rinkiminiai plakatai. Dabar trys vyrai ne tik bendravardžiai – jie taip pat turi itin panašias barzdas ir veido bruožus.

„Jie taip pat užsiaugino barzdas ir ūsus, ir, manau, jų nuotraukos buvo retušuotos, – asmeninėje „twitter“ paskyroje neabejojo tikrasis B.Višnevskis. – Tik Pažiūrėkite, kaip jie atrodo ant plakato, kuris kabės ant aikštelių.“

Vienas iš dviejų, kurį laikraštis „Novaja gazeta“ atpažino kaip Viktorą Bykovą, Sankt Peterburgo tarybos narį iš valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“, reklamoje atrodo visiškai kitaip nei jo nuotraukoje savivaldybės tarybos svetainėje.

Taikant „apgaviko“ kandidato pristatymo taktiką 2016 metais Sankt Peterburge buvo nusitaikyta į Jekateriną Lebedevą, kuri taip pat kandidatavo į Sankt Peterburgo įstatymų leidybos asamblėją. Jos antrininkė turėjo labai panašų vardą – Jevgenija, taip pat moterys buvo labai panašios išvaizdos.

„Aš pralaimėjau tuos rinkimus, – pasakojo R. Lebedeva „Radio Free Europe“. – Ta Jevgenija atėmė apie 30 procentų mano balsų. Biuletenyje ji pasirodė viena eilute virš manęs, o mano rinkėjai tiesiog suklydo.“

„Šis triukas yra labai senas – dešimtojo dešimtmečio, – nurodė politikos analitikas Konstantinas Kalačiovas. – Praėjo 27 metai, bet jis vis dar veikia“.

Rugsėjo 6 d. Radijuje „Kommersant“ komentuodama situaciją su trimis Višnevskiais, Centrinės rinkimų komisijos vadovė Ella Pamfilova teigė, kad tai „gėdinga“ ir ji tuojau pat po rinkimų siūlys rinkimų įstatymo pataisą.

Parengta pagal „Radio Free Europe“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.