A. Blinkenas: Talibanas turės „užsitarnauti“ legitimumą

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį pareiškė, kad Talibanas, pristatę Afganistano vyriausybę, kurioje dirbs amerikiečių teisėsaugos ieškomų asmenų, turės užsitarnauti pasaulio pripažinimą.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-08 19:54, atnaujinta 2021-09-08 19:56

„Talibanas siekia tarptautinio legitimumo. Bet koks legitimumas, bet kokia parama, turės būti užsitarnauti“, – Vokietijoje žurnalistams sakė A. Blinkenas po 20 šalių ministrų susitikimo dėl Afganistano krizės, kuriam jis pirmininkavo.

Tuo metu Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pažymėjo, kad laikinosios vyriausybės sudėtis, neįtraukianti jokių Talibanui nepriklausančių veikėjų, „nėra ženklas, kad bus siekiama didesnio tarptautinio bendradarbiavimo ir stabilumo šalyje“.

„Tikimės, kad tęsiant dar neužbaigtą vyriausybės formavimą, bus pasiųsti reikalingi signalai“, – pridūrė jis.

A. Blinkenas savo ruožtu pažadėjo spausti talibus atnaujinti užsakomuosius reisus iš Afganistano, Vašingtonui sulaukus kritikos, kad nededamos pakankamos pastangos atnaujinti evakuaciją.

„Stengiamės padaryti viską, kas nuo mūsų priklauso, kad šie skrydžiai sulauktų paramos ir prasidėtų“, – pareiškė A. Blinkenas.

Pasak jo, praėjusį mėnesį valdžią Afganistane užgrobę kovotojai stabdo skrydžius, nes dalis keleivių neturi reikiamų dokumentų.

JAV vis labiau linkusios atsisakyti branduolinės sutarties su Iranu

Jis trečiadienį taip pat perspėjo, kad Iranui lieka vis mažiau laiko sugrįžti į branduolinį susitarimą, atsižvelgiant į neseniai paskelbtą kritišką Jungtinių Tautų atominės energetikos priežiūros institucijos ataskaitą.

„Negaliu nurodyti konkrečios datos, bet artėjame prie momento, kai grįžimas prie griežto JCPOA laikymosi nepadės atkurti to susitarimo naudos“, – Vokietijoje žurnalistams sakė A. Blinkenas, pavartojęs branduolinio pakto santrumpą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.