Žuvo Rusijos ministras Jevgenijus Ziničevas

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministras Jevgenijus Ziničevas žuvo gelbėdamas žmogų per pratybas Šiaurės Sibiro Norilsko mieste, trečiadienį pranešė ministerija.

 J. Ziničevas.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 J. Ziničevas.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2021, 1:06 PM, atnaujinta Sep 8, 2021, 2:54 PM

„Nepaprastųjų situacijų ministerijos vadovas Jevgenijus Ziničevas tragiškai žuvo gelbėdamas žmogų“ per pratybas Norilske, nurodė ministerija išplatintame pranešime.

J. Ziničevas žuvo „vykdydamas tarnybinę pareigą“ per tarpžinybines pratybas, surengtas siekiant didinti prevenciją ir pasirengimą stichinėms nelaimėms Arktyje, sakoma Rusijos naujienų agentūrų paskelbtame ministerijos pranešime.

Ministerija nurodė, kad J. Ziničevas žuvo gelbėdamas žinomą kino režisierių Aleksandrą Melniką.

Remiantis pranešimu, režisierius dirbo toje vietoje, kur vyko tarpžinybinės pratybos.

Ministerijos atstovai žurnalistams sakė, kad A. Melnikas atvyko į Norilską išrinkti vietos savo naujos dokumentinės juostos apie Arkties ir Šiaurės jūrų kelio vystymą filmavimui.

Informuotas šaltinis naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad kino režisierius taip pat žuvo per incidentą.

J. Ziničevo pavaduotojas Andrejus Gurovičius sakė, kad ministras „atliko didvyrišką poelgį“.

„Jis nė sekundei nesusimąstydamas pasielgė ne kaip ministras, bet kaip gelbėtojas, ir atliko didvyrišką poelgį. Toks buvo visas jo gyvenimas“, – sakė viceministras.

Kremliaus finansuojamos televizijos RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian kiek anksčiau pranešė, kad 55 metų J. Ziničevas žuvo nušokęs nuo iškyšulio, bandydamas išgelbėti operatorių.

„Kas dėl Ziničevo, jis ir operatorius stovėjo ant iškyšulio krašto. Operatorius paslydo ir nukrito į vandenį. Liudininkų buvo pakankamai – niekas nė suprasti nespėjo, kas nutiko, kai Ziničevas šoko į vandenį paskui nukritusį žmogų ir trenkėsi į išsikišusį akmenį“, – parašė ji tviteryje.

Kol kas neaišku, kada įvyko šis incidentas.

Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad prezidentas informuotas apie ministro žūtį.

Paskutiniaisiais Sovietų Sąjungos gyvavimo metais J. Ziničevas priklausė KGB. Po to jis ilgą laiką dirbo prezidento V. Putino asmens apsaugos komandoje.

Po to jis užėmė virtinę įtakingų postų, o 2016 metais du mėnesius buvo laikinasis Rusijos Kaliningrado srities gubernatorius. Vėliau J. Ziničevas tapo Federalinės saugumo tarnybos (FSB) vadovo pavaduotoju. Taip pat jis buvo Rusijos saugumo tarybos nariu.

Vadovavimą Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijai J. Ziničevas perėmė 2018 metais. Jo pirmtakas atsistatydino po šalį sukrėtusio didelio gaisro viename parduotuvių centre Sibire, kai žuvo per 60 žmonių.

Kaip nepaprastųjų situacijų ministras J. Ziničevas užėmė vienas aukščiausių pareigų vyriausybėje ir buvo atsakingas už gamtos ir žmogaus sukeltas nelaimes bei kitas situacijas, į kurias reikia skubiai reaguoti.

Dviejų dienų trukmės pratybos, kuriose ministras dalyvavo, prasidėjo antradienį ir vyko keliuose Arkties miestuose, įskaitant Norilską. Jose dalyvavo apie 6 tūkst. žmonių.

Nepaprastųjų situacijų ministro pareigas laikinai eiti pavesta J. Ziničevo pirmajam pavaduotojui Aleksandrui Čiuprijanui.

A. Melnikas – žinomas rusų kino režisierius, scenaristas, Rusijos kino režisierių gildijos narys. Jį išgarsino tokios juostos, kaip 2008 metų fantastinė veiksmo drama su lietuvių aktore Ingeborga Dapkūnaite „Naujoji žemė“, taip pat 2015 metų filmas apie toli Šiaurėje dirbančius geologus „Teritorija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.