Talibanas uždraudė protestus prieš valdžią: nepaklususiems grasinama smurtu

Kabule ketvirtadienį planuotų mitingų organizatoriai juos atšaukė, Talibanui iš esmės uždraudus demonstracijas ir įspėjus, kad pažeidėjų lauks „griežti teisiniai veiksmai“.

Kabule ketvirtadienį planuotų mitingų organizatoriai juos atšaukė, Talibanui iš esmės uždraudus demonstracijas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kabule ketvirtadienį planuotų mitingų organizatoriai juos atšaukė, Talibanui iš esmės uždraudus demonstracijas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2021, 2:22 PM

Anksčiau šią savaitę ginkluoti kovotojai išvaikė šimtus žmonių, protestavusių miestuose visame Afganistane, įskaitant sostinę Kabulą, šiaurės rytuose esantį Faizabadą ir vakarinį Heratą, kur buvo nušauti du žmonės.

Vėlai trečiadienį Talibanas ėmėsi veiksmų bet kokiems tolimesniems pilietiniams neramumams užgniaužti ir paskelbė, kad planuojant protestus reikės iš anksto gauti Teisingumo ministerijos leidimą, o „kol kas“ neleidžiamos jokios demonstracijos.

Kabule ketvirtadienio rytą matėsi pastebimai daugiau talibų. Ginkluoti kovotojai, tarp jų specialiųjų pajėgų nariai karine apranga, saugojo sankryžas ir budėjo patikrinimo postuose, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Vienas planuoto protesto prie Pakistano ambasados, kur antradienį kovotojai šūviais į orą vaikė mitingo dalyvius, organizatorių ketvirtadienį AFP sakė, kad protestas dėl paskelbto draudimo atšaukiamas.

Kito planuoto protesto vietoje nesimatė jokių demonstrantų.

Trečiadienį Afganistane darbą oficialiai pradėjo Talibano laikinoji vyriausybė, sudaryta vien iš lojalistų, su garsiais griežtosios linijos šalininkais visuose svarbiuose postuose, nors anksčiau žadėta suformuoti įtraukią visų afganistaniečių administraciją.

Antradienį vakare paskelbtas pranešimas apie vyriausybės sudėtį buvo svarbus žingsnis Talibanui įtvirtinant savo valdžią Afganistane po stulbinamos karinės pergalės ir JAV remtos administracijos nušalinimo rugpjūčio 15 dieną.

Visi svarbiausi postai vyriausybėje atiteko šio judėjimo ir Haqqani tinklo, laikomo viena kovingiausių Talibano grupuočių, lyderiams.

Laikinuoju premjeru paskirtas mula Mohammadas Hasanas Akhundas, 10-ajame dešimtmetyje užėmęs svarbų ankstesnio Talibano režimo postą. Jam Jungtinės Tautos yra paskelbusios sankcijų.

Gynybos ministru paskirtas mula Yaqoobas, velionio Talibano įkūrėjo ir vyriausiojo lyderio mulos Omaro sūnus, o vidaus reikalų ministro pareigos atiteko Sirajuddinui Haqqani, baimę keliančio Haqqani tinklo lyderiui.

Vienas iš Talibano įkūrėjų – mula Abdul Ghani Baradaras, pernai prižiūrėjęs susitarimo dėl JAV pajėgų pasitraukimo pasirašymą – tapo vyriausybės vadovo pavaduotoju.

Vyriausybėje nėra nė vienos moters.

Taip pat buvo sugrąžinta liūdnai pagarsėjusi Dorybių skatinimo ir blogio prevencijos ministerija, kuri valdant ankstesniam Talibano režimui buvo atsakinga už žmonių, nesilaikiusių judėjimo griežtos šariato interpretacijos, areštus ir bausmes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.