Rusijos URM iškvietė JAV ambasadorių dėl „kišimosi į rinkimus“

Rusijos užsienio reikalų ministerija penktadienį paskelbė, kad iškvietė JAV ambasadorių šalyje Johną Sullivaną dėl „kišimosi į rinkimus“, artėjant vėliau šį mėnesį rengiamam balsavimui.

Rusijos vėliava. <br>123rf nuotr.
Rusijos vėliava. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2021, 9:08 PM, atnaujinta Sep 11, 2021, 11:29 AM

Maskva sugriežtino interneto kontrolę ir imasi teisinių veiksmų prieš užsienio technologijų bendroves, nes šios neištrina valdžios uždrausto turinio.

Rusų URM nurodė, kad ambasadoriui buvo pasakyta, „jog Rusijos pusė turi nenuginčijamų įrodymų“, kad amerikiečių „skaitmeninės milžinės“ pažeidė Rusijos įstatymus artėjant rugsėjo 17–19 dienomis vyksiantiems rinkimams į Valstybės Dūmą.

J. Sullivanui Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas pareiškė, kad yra kategoriškai neleistina kištis į Rusijos vidaus reikalus, teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Valstybės departamento atstovė Jalina Porter teigė, kad susitikime buvo aptarti „įvairūs dvišaliai reikalai“, siekiant JAV prezidento Joe Bideno „noro su Rusija palaikyti stabilius ir nuspėjamus santykius“.

Ji atsisakė pakomentuoti situaciją dėl Rusijos kritikos JAV technologijų įmonėms.

Susitikimo tema dėl „kišimosi į rinkimus“ nebuvo paminėta, tad tai sukėlė greitą rusų užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacharovos reakciją.

„Yra viena priežastis – kišimasis į Rusijos rinkimus. Tikimės, kad amerikiečių diplomatai taip ir praneš tai Vašingtonui“, – platformoje „Telegram“ parašė ji.

JAV įmonėms, įskaitant „Facebook“, „Twitter“ ir „Google“, neseniai buvo skirtos baudos, nes šios neištrynė turinio, kurį reikalavo pašalinti Rusijos žiniasklaidos prievaizdas, taip pat dėl to, jog įmonės nesaugojo rusų vartotojų duomenų šalyje esančiuose serveriuose.

Po sausį įvykusių protestų, skirtų įkalintam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui palaikyti, valdžia apkaltino interneto platformas kišimusi į vidaus reikalus, nes šios neištrynė įrašų, raginančių nepilnamečius prisijungti prie mitingų.

Spaudimas technologijų milžinėms

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tą mėnesį skundėsi, jog didžiosios technologijų kompanijos tapo tokios įtakingos, kad „konkuruoja“ su suvereniomis valstybėmis.

Beveik visiems atvirai kritikuojantiems Kremlių, įskaitant A. Navalno bendražygius, uždrausta varžytis šį mėnesį vyksiančiuose parlamento rinkimuose.

45-erių A. Navalnas šiuo metu yra įkalintas. Jis buvo nuteistas už lygtinės bausmės, jam skirtos senoje lėšų grobstymo byloje, sąlygų pažeidimus.

Rusijos žiniasklaidos prievaizdas „Roskomnadzor“ pirmadienį pranešė blokavęs dar vieną A. Navalno interneto svetainę. Joje buvo pateikiamos instrukcijos, kaip balsuoti, jog į parlamentą nepatektų valdančioji „Vieningoji Rusija“.

Jis taip pat paragino „Google“ ir „Apple“ iš elektroninių prekybos platformų pašalinti programėlę, skirtą A. Navalno „Išmaniojo balsavimo“ kampanijai. Tačiau įmonės dar nesureagavo.

„Išmanusis balsavimas“ jau leido populiarumą prarandančiai „Vieningajai Rusijai“, kurią palaiko apie 30 proc. žmonių, netekti kelių mandatų vietos rinkimuose.

Be kita ko, JAV laiko Rusiją atsakingą už kišimąsi į šios rinkimus, kibernetines atakas ir prastėjančius dvišalius santykius.

Savo ruožtu Maskva apkaltino Vakarus, kad jie kišasi į Rusijos vidaus reikalus ir diskriminuoja šios šalies žiniasklaidą.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Vakarai „praktiškai paskelbė karą“ Rusijos žiniasklaidai, kaip pavyzdį pateikdamas atvejus, kuomet žurnalistams užsienyje nebūdavo suteiktos vizos ar akreditacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.