Maroko karalius ministru pirmininku paskyrė naftos milijardierių A. Akhannouchą

Maroko karalius Mohammedas VI penktadienį pavedė verslininkui Azizui Akhannouchui vadovauti naujai vyriausybei, jo liberaliam Nacionaliniam nepriklausomų politikų sambūriui (RNI) per parlamento rinkimus sutriuškinus seniai šalį valdančius islamistus.

Maroko karalius Mohammedas VI pavedė verslininkui Azizui Akhannouchui vadovauti naujai vyriausybei.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Maroko karalius Mohammedas VI pavedė verslininkui Azizui Akhannouchui vadovauti naujai vyriausybei.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2021, 12:33 PM, atnaujinta Sep 11, 2021, 12:35 PM

Karalius paskyrė A. Akhannouchą „vyriausybės vadovu ir pavedė jam suformuoti naują vyriausybę“ po trečiadienio rinkimų, sakoma rūmų pranešime.

RNI iškovojo 102 mandatus 395 vietų parlamente, o nuosaikių islamistų Teisingumo ir plėtros partija (PJD), dešimtmetį vadovavusi valdančiajai koalicijai ir turėjusi 125 vietas parlamente, po rinkimų turės vos 13 vietų, rodo Vidaus reikalų ministerijos paskelbti rezultatai.

A. Akhannouchas šiuos rezultatus gyrė kaip „demokratijos pergalę“.

Milijardierius verslininkas, kurio turtą žurnalas „Forbes“ vertina 2 mlrd. dolerių (1,7 mlrd. eurų), RNI vadovauja nuo 2016 metų.

Jo partija laikoma artima karališkiesiems rūmams ir dirbo visose koalicinėse vyriausybėse pastaruosius 23 metus, išskyrus trumpą laikotarpį 2012–2013 metais.

Po savo pergalės A. Akhannouchas žadėjo pagerinti gyvenimo sąlygas Maroke, kur įsigalėjusi socialinė nelygybė dar labiau išaugo dėl pandemijos.

„Pagrindinis partijos įsipareigojimas – rimtai dirbti, kol turime piliečių pasitikėjimą, gerinti jų kasdienį gyvenimą, siekti jų siekių ir atgauti pasitikėjimą jų atstovais“, – sakė jis.

2020 metais Maroko ekonomika susitraukė 7,1 proc., o skurdo lygis per karantiną padidėjo iki 11,7 proc., balandį pranešė Maroko statistikos institutas.

Dėl neseniai pakeistų rinkimų įstatymų Maroko rinkėjai, kurių yra 18 mln., pirmą kartą savo deputatus ir municipalitetų bei regionų tarybų narius rinko tą pačią dieną – taip siekta padidinti rinkėjų aktyvumą.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad rinkėjų aktyvumas buvo 50,35 proc. – didesnis nei 43 proc. per ankstesnius parlamento rinkimus 2016 metais.

A. Akhannoucho partija taip pat nugalėjo vietos valdžios rinkimuose: jos atstovams atiteko 9 995 iš 31 503 vietų. Be to, regioniniuose rinkimuose RNI kandidatai laimėjo 196 iš 678 mandatų.

Derybos

A. Akhannouchas teigia esantis pasiruošęs deryboms formuojant jo koalicinę vyriausybę.

„Svarbiausia turėti nuoseklią ir vieningą daugumą“, – penktadienio vakarą per televizijos kalbą sakė jis.

Maroko konstitucinės monarchijos sistema numato, kad naują administraciją turi tvirtinti karalius, kuris pasilieka veto teisę.

A. Akhannouchas greičiausiai sudarys koaliciją su pagrindine opozicija – Autentiškumo ir modernumo partija (PAM), kurią įkūrė įtakingas karaliaus patarėjas. Ši politinė jėga rinkimuose užėmė antrą vietą, gavusi 86 mandatus. Taip pat galima koalicija ir su centro dešinės „Istiqlal“, rinkimuose iškovojusia 81 vietą.

Tikimasi, kad į kabineto sudėtį nebus įtraukta PJD, kuri paskelbė, kad pereis dirbti į opoziciją.

Partija, kuri į valdžią atėjo 2011-aisiais, Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje vykstant protestams, Maroke valdžia tikėjosi užsitikrinti ir trečiąją kadenciją.

Nepaisant pokyčių parlamente, politikos pokyčių tikėtis neverta, nes esminius sprendimus šalyje lemia karalius Mohammedas VI.

Ilgiausiai gyvuojančios Arabų pasaulio dinastijos galva jau yra paskelbęs „naujo vystymosi modelio“ chartiją, kurioje pateikiamos „naujos kartos reformos ir projektai“ ateinantiems metams. Tikimasi, kad ją pasirašys ir partijos.

Pagrindiniai plano tikslai yra sumažinti Maroko turtinį atotrūkį ir iki 2035-ųjų padvigubinti BVP vienam gyventojui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.