Popiežius Pranciškus susitiko su Vengrijos premjeru per pasaulėžiūrų susidūrimą Popiežius ragina vengrus būti atvirus kitiems

Popiežius Pranciškus sekmadienį atvykęs į Budapeštą susitiko su antiimigracinių pažiūrų Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu ir aukos Tarptautinio eucharistinio kongreso mišias.

Popiežius Pranciškus atvyko į Budapeštą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Popiežius Pranciškus atvyko į Budapeštą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-12 09:56, atnaujinta 2021-09-12 15:41

1,3 mlrd. pasaulio katalikų vadovo pusvalandžio susitikimas su V. Orbanu, dalyvaujant Vengrijos prezidentui Janošui Aderiui, įvyko už uždarų didingame Meno muziejuje.

V. Orbanas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė nuotrauką, kurioje jiedu spaudžia viena skitam ranką

V. Orbanas skelbiasi „krikščioniškosios Europos“ gynėju nuo migracijos, o popiežius ragina padėti gyvenimo paraštėse atsidūrusiems žmonėms, taip pat tiems, kas bėga nuo karo ir skurdo, nepriklausomai nuo jų religijos.

Tokios pontifiko pozicijos, kurią jis vadina didžiai krikščioniška, dažnai nesupranta tikintieji, ypač tradicionalistai.

Pastaruosius kelerius metus buvo akivaizdu, kad tarp V. Orbano šalininkų Vengrijoje ir katalikiškojo pasaulio lyderio meilės nėra.

V. Orbanui palanki žiniasklaida ir politinės figūros vadino Pranciškų „antikrikščionišku“ dėl jo palankumo pabėgėliams ir „Soroso popiežiumi“ pagal Vengrijoje gimusį JAV milijardierių George'ą Sorosą, dešiniojo sparno neapykantos objektą.

„Dirbti drauge“

Nustebino ir pats trumpas pontifiko vizitas.

Septynias valandas praleidęs 9,8 mln. gyventojų turinčioje Vengrijoje jis nuvyks oficialaus vizito į mažesnę jos kaimynę Slovakiją, kur praleis daugiau kaip dvi paras.

„Popiežius Pranciškus nori pažeminti Vengriją pabūdamas vos kelias valandas“, – sakė vienas V. Orbaną remiantis televizijos ekspertas.

Po susitikimo su V. Orbanu ir Vengrijos vyskupais sakydamas pirmą savo vizito kalbą – kalbėdamas krikščionių ir judėjų lyderiams – Pranciškus įspėjo dėl „antisemitizmo grėsmės, vis dar slypinčios Europoje ir kitur“.

„Šiai padegamajai virvelei negalima leisti degti. Geriausias būdas jai užgesinti yra pozityviai dirbti drauge ir skatinti brolybę“, – sakė pontifikas.

100 tūkst. narių turinti Vengrijos žydų bendruomenė yra viena didžiausių Centrinėje Europoje.

Italų emigrantų šeimoje Argentinoje gimęs popiežius nuolat primena „senajai Europai“ jos praeitį, sukurtą ant migracijos bangų.

Su Briuseliu dažnai konfliktuojantis V. Orbanas, priešingai, kovoja su migracija tokiomis priemonėmis, kaip tvoros pasienyje ir prieglobsčio prašytojų sulaikymo stovyklos.

Jo šalininkai akcentuoja valstybės finansuojamą pagalbos agentūrą „Hungary Helps“, padedančią atstatyti bažnyčias ir mokyklas karo nualintoje Sirijoje ir siunčiančią gydytojų į Afriką.

Tačiau V. Orbano kritikai kaltina jį prisidengiant krikščionybe nuo kritikos ir teisinant krikščionybe oponentų bei pažeidžiamų mažumų, tokių kaip migrantai, puolimą.

„Ne dėl politikos“

V. Orbanas, kilęs iš protestantų kalvinistų šeimos, ir jo žmona katalikė vėliau sekmadienį dalyvavo popiežiaus mišiose Budapešto Didvyrių aikštėje, surengtose sustiprinto saugumo sąlygomis užbaigiant 52-ąjį Tarptautinį eucharistinį kongresą.

Dalyvauti mišiose buvo užsiregistravę 75 tūkst. žmonių, o kiti apeigas galėjo stebėti per ekranus, įrengtus į aikštę vedančioje gatvėje.

Nuo ankstyvo sekmadienio rinkosi maldininkų grupės iš visos šalies.

„Mes čia ne dėl kokios nors politikos... Norime pamatyti ir išgirsti popiežių, Bažnyčios vadovą... Nuostabu, kad jis lankosi Budapešte“, – naujienų agentūrai AFP sakė 82 metų Eva Mandoki iš Egerio, esančio 110 km į rytus nuo sostinės.

Popiežius Budapešte lankosi šio kongreso kvietimu. 1985-aisiais tokiame renginyje Nairobyje dalyvavo Jonas Paulius II.

Tai taip pat pirmoji popiežiškoji kelionė į Vengriją nuo Jono Pauliaus II vizito 1996-aisiais.

84 metų pontifikas į savo 34-ąją užsienio kelionę leidosi du mėnesiai po gaubtinės žarnos operacijos, kai jam reikėjo bendrosios nejautros ir 10 dienų ligoninėje.

Popiežius ragina vengrus būti atvirus kitiems

Popiežius Pranciškus sekmadienį Vengrijos sostinėje Budapešte į mišias po atviru dangumi susirinkusius maldininkus paragino būti „atvirus ir dėmesingus“.

1,3 mlrd. pasaulio katalikų vadovas kalbėjo po susitikimo su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu, visiškai kitaip nei popiežius žiūrinčiu į migraciją.

„Kryžius ragina mus tvirtai stovėti ant žemės, tačiau be gynybinės pozicijos; semti iš neišsenkančių šaltinių, atsiverti mūsų laikų vyrų ir moterų troškuliui. Linkiu jums būti tokiems: tvirtai stovintiems ir atviriems, tvirtiems ir dėmesingiems“, – sakė popiežius.

Popiežiaus aukotomis mišiomis baigėsi Tarptautinis eucharistinis kongresas, kuriame dalyvavo viso pasaulio katalikų atstovai, taip pat ekumeniniai Bažnyčių ir krikščioniškųjų bendruomenių delegatai.

V. Orbanas skelbiasi „krikščioniškosios Europos“ gynėju nuo migracijos, o popiežius ragina padėti gyvenimo paraštėse atsidūrusiems žmonėms, taip pat tiems, kas bėga nuo karo ir skurdo, nepriklausomai nuo jų religijos.

Tokios pontifiko pozicijos, kurią jis vadina didžiai krikščioniška, dažnai nesupranta tikintieji, ypač tradicionalistai.

„Paprašiau popiežiaus Pranciškaus neleisti pražūti krikščioniškai Vengrijai“, – parašė V. Orbanas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ prie nuotraukos, kurioje jiedu spaudžia vienas kitam ranką.

Vatikanas anksčiau sekmadienį įvykusį Pranciškaus ir V. Orbano susitikimą pavadino nuoširdžiu.

„Tarp įvairių aptartų temų buvo Bažnyčios vaidmuo šalyje, įsipareigojimas saugoti aplinką, saugoti ir remti šeimą“, – sakoma Vatikano pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę